03 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 26/04/1983
Geldig vanaf: 26/04/1983

Op 27 september 1978 werd een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en houtbewerking betreffende de beroepenclassificatie. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door het koninklijk besluit van 6 maart 1979, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 mei 1979.

 

Wij geven U hierna de bepalingen.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Met “werklieden” worden de werklieden en werksters bedoeld.

Deze takenclassificatie is een algemene en tevens een minimumbasis voor al de ondernemingen.

Bij het uitvoeren van de takenclassificatie per deelsector en/of per onderneming moet minstens met deze voorzieningen rekening worden gehouden.

De toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst geschiedt op ondernemingsvlak in overleg met de vakbondsafvaardiging.  Bij ontstentenis van dergelijke afvaardiging gebeurt dit in overleg met het ondernemingshoofd en de werklieden.  Beide partijen kunnen zich laten bijstaan door de representatieve werknemers- en werkgeversafgevaardigden, ondertekenaars van deze collectieve arbeidsovereenkomst vertegenwoordigd in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Er wordt in de schoot van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking een paritair toezichtscomité “Takenclassificatie” opgericht.

Alle gesloten akkoorden worden door de werkgever ter inzage overgemaakt aan het paritair toezichtscomité “Takenclassificatie” binnen de 30 dagen na de sluiting.

Indien er zich op het vlak van de onderneming betwistingen voordoen, wordt het paritair toezichtscomité “Takenclassificatie” verwittigd om de standpunten te verzoenen.

De taken worden onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën.  Categorie V komt minstens overeen met de in de collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de loon- en arbeidsvoorwaarden laagst gequoteerde klasse.

De onderlinge afstand tussen de categorieën wordt bepaald als volgt:

 

Minimum uurloon op 01/07/1978

Categorie V

156,40

Categorie IV

163,20

Categorie III

170,00

Categorie II

176,60

Categorie I

183,20

De uurlonen van categorie IV en categorie II zijn respectievelijk het rekenkundig gemiddelde tussen de uurlonen van de categorieën V en III en van de categorieën III en I.

Bij het sluiten van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de loon- en arbeidsvoorwaarden worden nieuwe basisbedragen per categorie vastgesteld.

De spreiding binnen de perken van de categorieën laat toe, in het vlak van de onderneming, de verschillende taken in te delen en te waarderen.

Wanneer er noodzakelijkerwijze tussencategorieën worden gevormd, vormen ze op het vlak van de onderneming een officieel aanhangsel van het arbeidsreglement.  Hetzelfde geldt wanneer noodzakelijkerwijze taken bestaan welke boven categorie I worden beloond.

Categorie V:     alle taken van algemene aard welke geen aanpassingsperiode vereisen.

Categorie IV:    alle taken welke een aanpassingsperiode vereisen.

                            Deze aanpassingsperiode mag hoogstens 2 maanden bedragen; zij kan onderbroken of ononderbroken zijn.  Gedurende de aanpassingsperiode moet minstens het minimumuurloon van categorie V worden betaald.

Categorie III:    alle taken waarvoor bedrevenheid, handigheid en opleiding is vereist.  De opleidingsperiode mag hoogstens 6 maanden bedragen; zij kan onderbroken of ononderbroken zijn.  Gedurende de opleidingsperiode moet minstens het minimumuurloon van categorie IV worden betaald.

Categorie II:     alle taken waarvoor een bepaalde vakkennis (specialisatie) naast bedrevenheid tot een onafhankelijke uitvoering zijn vereist.

                            Voor het vervullen van de gestelde voorwaarden om de taak behoorlijk uit te voeren geldt een periode van hoogstens 3 maanden gedurende dewelke het minimumuurloon van categorie III minstens moet worden betaald.  Deze periode kan onderbroken of ononderbroken zijn.

Categorie I:      de taken welke vanwege de werkman een volledige vakkennis en een zelfstandige uitvoering vereisen.

1.   Aanwerving

Het diploma is reeds een bepaalde aanduiding van bekwaamheid van de persoon die dit diploma heeft verworven, alsmede voor de categorie waarin hij normaal zal thuishoren.

Het is echter bij de uitvoering van de opgelegde taak, dat wordt vastgesteld of de persoon de hem opgelegde taak aankan.

Dit geldt eveneens voor personen die over geen diploma beschikken.  In ieder geval moet het loon van de categorie waartoe de uitgevoerde taak behoort, worden betaald in de voorwaarden zoals voorzien in de categorie en takenomschrijving hierboven bepaald.

2.   Toepassingsmodaliteiten

Indien door de toepassing van deze classificatie het loon van een bepaalde werkman moet worden verhoogd, moet dit geleidelijk gebeuren binnen een aanpassingsperiode van 3 maanden.

Indien door de toepassing van deze classificatie het loon van een bepaalde werkman hoger ligt dan het loon dat is voorzien voor de door hem uitgevoerde taak, wordt zijn loon behouden als een persoonlijk verworven recht, verbonden aan de persoon en niet aan de uitgevoerde taak.  Er kan evenwel rekening mee worden gehouden wanneer deze persoon door wijziging van taak naar een hogere categorie wordt overgebracht.

Voor de subsectoren vaat- en draaiwerk, kurk, kisten en tonnen, houtmeel, manden, sportartikelen, klompen, zal bij de opstelling van de takenclassificatie in het vlak van de onderneming rekening gehouden worden met de loonsverhogingen op 1 juli 1978 ten overstaan van de vijf hoofdcategorieën in deze takenclassificatie.

Deze taken kunnen eventueel hierdoor in een lagere of tussencategorie geplaatst worden; dit in de geest dat de takenclassificatie geen algemene loonsverhoging voor gevolg mag hebben.

3.   Wijziging van categorie

Indien een werkman op eigen aanvraag naar een lager geklasseerde taak overgaat, gebeurt de aanpassing van het loon onmiddellijk.  De wijzigingen aan de arbeidsovereenkomst gebeurt schriftelijk door de twee partijen en wordt met hun handtekening bevestigd.

Indien een persoon om medische redenen zijn gewone taak niet meer mag of kan uitvoeren, wordt hem een andere taak toevertrouwd in de mate dat zulke taak beschikbaar is.

Wanneer wegens technische of economische redenen een bepaalde taak wegvalt of een persoon zijn gewone taak niet meer mag of kan uitvoeren, wordt hem een evenwaardige taak toevertrouwd.

Wanneer dit niet mogelijk is, kan de persoon een taak in een lagere categorie worden aangeboden.  Hierover moet er een akkoord zijn tussen de bedrijfsleiding en de werkman die zich mag laten bijstaan door de syndicale afvaardiging en bij ontstentenis van deze laatste, door de vertegenwoordiger van de vakbond van de persoon die hierbij betrokken is.

De persoon zelf moet in ieder geval zijn instemming geven met de verlaging van de categorie.

Het loon dat aan de nieuwe taak is verbonden wordt slechts toegepast na verloop van drie maanden.  De wijziging aan de arbeidsovereenkomst gebeurt schriftelijk door de twee partijen en wordt met hun handtekening bevestigd.

Reeds bestaande takenclassificaties welke vroeger werden vastgesteld na overeenkomst tussen de ondernemingshoofden en de syndicale organisaties blijven behouden voor zover zij voordeliger of minstens gelijkwaardig zijn aan de beschikkingen van deze classificatie.

Voor als gevaarlijk, hinderlijk en ongezond erkend werk worden bepalingen voorzien, welke kaderen in de algemene omschrijving van de categorieën in het vlak van de onderneming, daar in de omschrijving van de vijf hoofdcategorieën geen rekening wordt gehouden met loonbijslagen voor gevaarlijk, hinderlijk en ongezond werk.

Binnen of minstens na verloop van een jaar moet er kunnen worden toe overgegaan bepaalde aanpassingen door te voeren.

De effectieve toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst moet in de ondernemingen verwezenlijkt zijn op uiterlijk 1 oktober 1979.

De collectieve arbeidsovereenkomst van 19 april 1978 gesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking betreffende de takenclassificatie, wordt opgeheven.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 1978.

Zij is gesloten voor onbepaalde tijd.

Zij kan worden opgezegd door elkeen van de partijen mits een opzegging van drie maanden betekend in een aangetekende brief, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.


Historiek
26/04/1983 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie