124 Nieuwe steunmaatregel bij aanwerving van een jonge en onervaren arbeider : de BouwIngroeiBaan (BIB)

01/04/2016

Vanaf 2016 voorziet de bouwsector in een nieuwe steunmaatregel voor werkgevers die een jonge en onervaren arbeider in dienst nemen mits zij een aantal maatregelen nemen. De steunmaatregel bestaat zowel uit een financiële als een inhoudelijke ondersteuning.

 

Wat is de BouwIngroeiBaan?

Werkgevers in de bouwsector die een arbeider aanwerven die jonger is dan 27 jaar en minder dan één jaar ervaring heeft in de bouwsector, kunnen vanaf 1 januari 2016 gebruik maken van de BouwIngroeiBaan om de integratie van de jongere in het bedrijf vlot te laten verlopen.

De werkgever dient wel een aantal bijkomende maatregelen te nemen:

  • hij dient een geschikte begeleider aan te stellen voor de jongere. Het moet gaan om een ervaren arbeider die minimum 8 uur mentoropleiding heeft gevolgd of een attest van gelijkwaardige vorming kan voorleggen. Indien er geen arbeider is die voldoet of deze taak wil vervullen, kan de zaakvoerder als begeleider optreden;
  • hij dient samen met het fonds voor bestaanszekerheid (fvb-ffc Constructiv) een opleidingsprogramma voor de jongere op te stellen waarbij de jongere minstens 8u “basisopleiding veiligheid voor nieuwe intreders” dient te volgen;
  • vóór het einde van de 6de maand tewerkstelling dient de werkgever een functioneringsgesprek met de jongere te organiseren.

De jongere dient bovendien aangeworven te worden met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur met een BIB-beding dat ten laatste 1 maand na het afsluiten van de arbeidsovereenkomst als bijlage bij de arbeidsovereenkomst moet gevoegd worden. De BIB neemt een einde 18 maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst.

 

Welke ondersteuning biedt de BouwIngroeiBaan?

De BouwIngroeiBaan biedt de werkgevers zowel een inhoudelijke als een financiële ondersteuning.

Het fvb-ffc Constructiv verleent bijstand bij het opstellen van het opleidingsprogramma, bij het plannen, organiseren en de administratie van de opleiding en bij het organiseren van het functioneringsgesprek.

Op financieel vlak is er een sectorale ondersteuning bij het opleidingsprogramma die bestaat in een tussenkomst in de loonkost en de kost van de opleiding overeenkomstig de cao-opleidingsstelsels. Bovendien heeft de werkgever ook recht op een bijkomende premie van 1.000 euro.

Voor meer informatie hieromtrent alsook een model van BIB-beding bij de arbeidsovereenkomst kan u terecht bij het fvb-ffc Constructiv: http://fvb.constructiv.be/nl/Voor-werkgevers/Administratieve%20documenten/De%20BouwIngroeiBaan.aspx.

Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 4802 van de sectorale documentatie.