124 Vlaams opleidingsverlof mogelijk voor weekdagopleidingen in de bouwsector

21/02/2020

Recht op Vlaams opleidingsverlof: voorwaarden

Constructiv voorziet, naast een tussenkomst in de opleidingskost, een tussenkomst in de loonkost voor arbeiders die opleidingen volgen tijdens de werkuren, de zogenaamde weekdagopleidingen. De inschrijving van dergelijke opleidingen kan zowel door de werkgever als door de arbeider gebeuren.

Deze weekdagopleidingen kunnen recht geven op Vlaams opleidingsverlof:

  • voor arbeiders tewerkgesteld in bouwondernemingen die gevestigd zijn in het Vlaams Gewest;
  • en die één of meerdere weekdagopleiding(en) volgen van minstens 32u tijdens het schooljaar en dit vanaf het schooljaar 2019-2020. Onder schooljaar wordt de periode begrepen die gelegen is tussen 1 september en 31 augustus. Hierop wordt wel een uitzondering voorzien voor de mentoropleiding in welk geval er recht zal zijn op Vlaams opleidingsverlof vanaf 8u opleiding.
  • en waarvan de module erkend is binnen het Vlaams opleidingsverlof.

Indien deze voorwaarden zijn voldaan, komen deze weekdagopleidingen niet in aanmerking voor een tussenkomst van Constructiv in de loonkost maar wel voor een tussenkomst in kader van het Vlaams opleidingsverlof.

Er wordt enkel een recht op Vlaams opleidingsverlof voorzien voor weekdagopleidingen en niet voor avondopleidingen, zaterdagopleidingen en winteropleidingen.

Constructiv beveelt bijgevolg aan om het aantal uren weekdagopleiding, en dit ongeacht het aantal uren opleiding (dus ook indien duurtijd minder bedraagt dan 32u), onmiddellijk onder code 5 van de DmfA te boeken en voor elke opleiding een terugbetalingsdossier Vlaams opleidingsverlof in te dienen bij het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid (DWSE).

De reden is dat een arbeider verschillende korte weekdagopleidingen kan volgen tijdens het schooljaar. Ook al weet men dan nog niet of de grens van 32u al dan niet zal worden bereikt, is het belangrijk deze uren te boeken onder code 5 want anders kan nadien geen Vlaams opleidingsverlof meer aangevraagd worden in het geval de totale duurtijd van de opleidingen minstens 32u bedraagt.

Tussenkomst in de loonkost en de opleidingskost

Tijdens de weekdagopleidingen heeft de bouwarbeider recht op zijn normale loon. Voor weekdagopleidingen waarvan de module erkend is binnen het Vlaams opleidingsverlof en die minstens 32u duren, is er recht op een tussenkomst in het kader van het Vlaams opleidingsverlof (21,30 euro per uur per arbeider). Voor weekdagopleidingen die minder dan 32u duren, is er een tussenkomst van Constructiv voorzien (15 euro per uur per arbeider).

Een arbeider kan verschillende korte weekdagopleidingen volgen tijdens het schooljaar. In dat geval kent Constructiv onmiddellijk een tussenkomst in de loonkost toe. Als nadien blijkt dat de grens van 32u opleiding wordt bereikt en er aldus recht is op een tussenkomst in de loonkost in het kader van het Vlaams opleidingsverlof, zal Constructiv zijn tussenkomsten terugvorderen.

Daarnaast is er eveneens recht op een tussenkomst in de opleidingskost door Constructiv en dit ten belope van 10 euro per uur per arbeider.

Overzichtstabel:

LOONKOST

 

Korte opleidingen (d.w.z. totaal opleidingen van minstens 4u tot en met 31u/arb/schooljaar)

Lange opleidingen (d.w.z. totaal opleidingen van minstens 32u tot en met 125u/arb/schooljaar)

Betaald door?

Constructiv

Vlaams opleidingsverlof

Hoeveel?

15 euro/u/arbeider

21,3 euro/u/arbeider

 

OPLEIDINGSKOST

 

Opleidingen van minimum 4u tot en met 120u/arb/schooljaar

Betaald door?

Constructiv

Hoeveel?

Maximum 10 euro/u/arbeider

Cumuleerbaar met KMO-portefeuille

Termijn voor het indienen van het terugbetalingsdossier

Een terugbetalingsdossier Vlaams opleidingsverlof moet in principe binnen de 3 maanden na aanvang van de opleiding ingediend worden bij DWSE.

Voor het schooljaar 2019-2020 heeft de bouwsector uitzonderlijk vanuit DWSE de goedkeuring ontvangen over een deadline voor de indiening van alle terugbetalingsdossiers uiterlijk op 30/06/2020.

Constructiv verstaat onder schooljaar 2019-2020 de periode die ingaat op 1/9/2019 en eindigt op 31/8/2020 terwijl het terugbetalingsdossier Vlaams opleidingsverlof moet ingediend worden uiterlijk op 30/06/2020. Indien er nog geen 32u weekdagopleidingen werd gevolgd in de periode van 1/9/2019 tot en met 30/6/2020 (terwijl de gevolgde weekdagopleidingen wel geboekt werden onder code 5 van de DmfA en er werd voor de gevolgde opleidingen al een terugbetalingsdossier ingediend bij DWSE uiterlijk op 30/06/2020) maar de grens van 32u wordt wel bereikt door het volgen van weekdagopleidingen tussen 1/7/2020 en 31/8/2020, dan zal er ook een tussenkomst zijn in het kader van het Vlaams opleidingsverlof vanwege DWSE. Voor deze laatste weekdagopleidingen moet het terugbetalingsdossier Vlaams opleidingsverlof ingediend worden drie maanden na aanvang van elke opleiding.

GROUP S kan in naam en voor rekening van de werkgever een terugbetalingsdossier Vlaams opleidingsverlof indienen bij DWSE. GROUP S heeft daarvoor een inschrijvingsbewijs nodig.