124 Bouwsector ondertekent “Plan voor Eerlijke Concurrentie” in de strijd tegen de sociale dumping

15/07/2015

De vakbonden en werkgeversorganisaties uit de bouwsector ondertekenden samen met staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein een “Plan voor Eerlijke Concurrentie”. Dit Plan omvat 40 concrete maatregelen om de sociale fraude en de sociale dumping in de bouwsector aan te pakken die het gevolg is van o.a. oneerlijke concurrentie en misbruik van Europese detacheringsregels.

Het uitgangspunt is dat er een aanpak nodig is op drie niveaus om een eerlijke concurrentie te verwezenlijken in de bouwsector: nationaal, Benelux- en internationaal en Europees.

Hierna sommen wij voor u de belangrijkste maatregelen op Belgisch niveau uit het Plan voor u op:

  • De aanwezigheidsregistratie op bouwwerven wordt geleidelijk uitgebreid: in 2016 zal zij gelden voor werven van minstens 500.000 euro en in 2018 voor alle werven. Tevens wordt voorzien in een aantal bijsturingen: vrijstelling van deze verplichting voor de architecten en uitbreiding van de verplichting tot o.a. de betonmixers, actieve vennoten, stellingbouwers, projectleiders, ploegbazen, werfleiders, etc…
  • De Constru-badge wordt als visueel identificatiemiddel afdwingbaar gemaakt in de bouwsector. Ook de toepassing ervan voor buitenlandse werknemers wordt voorzien.
  • Vervanging van de C3.2A-kaart bij de RVA door een elektronische versie.
  • Evaluatie van de voorwaarden in het kader van Limosa: vermelding van lokale BTW-nummer door alle vennootschappen gevestigd in de EU, vermelding van alle gekende werfadressen, vermelding van contactgegevens van een contactpersoon, vermelding of het land van oorsprong een premie betaalt die gelijkwaardig is aan de getrouwheidszegels, vermelding of de aannemer optreedt als onderaannemer, …
  • Het aantal onderaannemers in de verticale keten van aansprakelijkheid wordt beperkt tot maximaal twee schakels.
  • De vereiste van erkenning als aannemer bij de FOD Economie wordt uitgebreid naar alle onderaannemers in de keten.
  • In het kader van de detacheringsperiode die bepaald is op 2 jaar met een mogelijke verlenging na goedkeuring van de RSZ wordt vanaf dag 1 van de detachering samengewerkt met de fiscus, de FOD RSZ en de FOD WASO om het aantal verlengingen in de bouwsector beter te kunnen controleren en alleen toe te staan aan ondernemingen die fiscaal en arbeidsrechtelijk in orde zijn.
  • Constructies waarbij tijdelijke werkloosheid ingevolge economische redenen ingevoerd wordt om de vrijgekomen arbeid te laten uitvoeren door buitenlandse arbeidskrachten worden opgespoord en bestreden via datamatching en datamining.
  • Ook bij de FOD WASO zal info kunnen opgevraagd worden over het bestaan van loonschulden.
  • Er zal meer controle komen op onwettige terbeschikkingstelling van personeel.
  • Er wordt een centraal aanspreekpunt sociale fraude opgericht tegen 1 september 2015.
  • Er komt overleg met de gewesten om de bestaande subsidies en belastingverminderingen enkel toe te kennen als de aannemer vrij is van fiscale en sociale schulden.
  • Er komt een sensibiliseringscampagne over sociale dumping in de bouwsector bij particulieren en overheden.

Naast de uitvoering van alle maatregelen die in het Plan werden opgenomen, dringen de sociale partners ook aan op een aanzienlijke daling van de loonkosten in de bouwsector. Over de financiering hiervan moet grondig worden overlegd tussen de regering en de bouwsector.