0302 Beroepenclassificatie (land- en tuinbouwveilingen)

Paritair (sub-)Comité nr.:
119.01.00-00.00

Bijwerking: 08/10/2020
Geldig vanaf: 01/01/2014

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 5 categorieën.

In het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren werd op 24 juni 2014 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de beroepsindeling van de arbeiders en arbeidsters van de land- en tuinbouwveilingen (nr. 123000/CO/119).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers en letters in vetjes.

1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de land- en tuinbouwveilingen die ressorteren onder het Paritair comité van de handel in voedingswaren.

Met "arbeiders" worden de mannelijke en de vrouwelijke arbeiders bedoeld.

2. Beroepsindeling

2.1. Functies

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van de cao van 30 september 2005 betreffende de beroepsclassificatie (zie hoofdstuk 0301), worden de arbeiders ingedeeld in 5 categorieën rekening houdend met de uitgeoefende functies en met de criteria zoals hierna verder bepaald:

1. Functie van heftruckgeleider

De heftruckgeleider moet in de categorie 4 gerangschikt worden. Gedurende de scholingsperiode van maximum drie maanden mag hij in de derde categorie gerangschikt worden.

Code: A3 of A4

Een reserve-heftruckgeleider wordt gerangschikt in de derde categorie.

Code: A3

2. Functie van sorteerder

De arbeider belast met de meest eenvoudige sorteerwerkzaamheden, zoals het verwijderen van rot fruit of fruit met zichtbare gebreken, wordt gerangschikt in de eerste categorie.

Code: A1

De arbeider belast met het sorteren volgens gespecificeerde kwaliteitscriteria zoals grootte, kleur, enz., wordt geklasseerd in de tweede categorie.

Code: A2

3. Functie van inpakster

De arbeider belast met het inpakken van zware goederen moet gerangschikt worden in de categorie 2.

Code: A2

De overige arbeiders, belast met het inpakken van goederen, worden gerangschikt in de eerste categorie.

Code: A1

4. Functie van de schoonmaker

De schoonmaker dient gerangschikt te worden in de eerste categorie.

Code: A1

5. Functie van mekanieker

Moet in de vijfde categorie worden geklasseerd, de arbeiders belast met het onderhouden en het verrichten van herstellingen aan voertuigen of heftrucks, die gekwalificeerde arbeid verricht en waarvoor kennis van de stiel is vereist, verworven door een bewezen ervaring of door een vakopleiding die blijkt uit een getuigschrift van vakbekwaamheid.

De functie bestaat in het nemen van initiatieven in het kader van de richtlijnen gegeven voor de uitvoering van dit werk.

Code: A5

6. Functie van frigorist

In de vijfde categorie moet worden geklasseerd, de arbeider die verantwoordelijk is voor het deskundig koelen en conditioneren van de producten, hierin begrepen de controle op de frigo's zodat deze op de juiste temperatuur en in de juiste omstandigheden bewaard worden en die gekwalificeerde arbeid verricht waarvoor kennis van de stiel is vereist, verworven door een bewezen ervaring of door een vakopleiding die blijkt uit een getuigschrift van vakbekwaamheid.

De functie bestaat in het nemen van initiatieven in het kader van de richtlijnen gegeven voor de uitvoering van dit werk.

Code: A6

7. Functie van keurder

De arbeider die op de veiling belast is met de globale kwaliteitsbeoordeling van de producten en die een kwaliteitscategorie toekent aan een lot producten die alsdusdanig zullen verkocht worden en die gekwalificeerde arbeid verrichten, waarvoor tegelijkertijd zijn vereist, kennis van de stiel verworven door een bewezen ervaring of door een vakopleiding die blijkt uit een getuigschrift van vakbekwaamheid en die initiatieven neemt in het kader van de richtlijnen die werden gegeven voor de uitvoering van het werk, moeten geklasseerd worden in de vijfde categorie.

Code: A5

8. Functie van vrachtwagenbestuurder

De arbeider belast met het besturen van voertuigen met een nuttig laadvermogen van minder dan 8 ton wordt gerangschikt in de vierde categorie.

Code: A4

De arbeider belast met het besturen van voertuigen met een nuttig laadvermogen van meer dan 8 ton wordt gerangschikt in de vijfde categorie.

Code: A5

9. Functie van magazijnier

De arbeider die verantwoordelijk is voor het magazijn en die belast is met de receptie van het leeggoed en het inpakmateriaal en het controleren van de hoeveelheid en de kwaliteit ervan, moet in de vierde categorie geklasseerd worden.

Code: A4

2.2. Algemene criteria

Metselaars, mecaniciens, schrijnwerkers, enz., worden wat de loonschaal betreft, onder het stelsel geplaatst van de paritaire comités die bevoegd zijn voor de ondernemingen waar deze beroepen gewoonlijk worden uitgeoefend.

Wanneer een arbeider functies uitoefent die in verschillende categorieën zijn voorzien (polyvalentie), dient daarmee rekening te worden gehouden bij de vaststelling van het loon.

Wanneer een arbeider een andere arbeider moet vervangen die een functie uitoefent van een hogere categorie, dient daarmee rekening gehouden bij de vaststelling van het loon voor de periode van vervanging.

De werkgevers delen aan de arbeiders de categorie mee waarin zij ingedeeld zijn. Deze mededeling wordt gedaan bij de indienstneming, op het tijdstip dat de beroepsindeling een wijziging ondergaat of ook nog bij het overhandigen van de jaarlijkse afrekening van de lonen.

In ieder geval wordt de categorie medegedeeld op verzoek van de arbeider.

2.3. Gunstigere bepalingen

De bepalingen van deze cao doen geen afbreuk aan de voor de werklieden en werksters meer voordelige beroepsindelingen in de overeenkomsten die op ondernemingsvlak gesloten werden voorzien.

Bovendien blijven gunstiger individuele toestanden verworven.

2.4. Andere functies

De voornoemde cao van 30 september 2005, gesloten in het Paritair comité voor de handel in voedingswaren (nr. 77051/CO/119 - KB 22/03/2006, BS 30/05/2006) blijft van toepassing voor de andere functies dan deze die in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.

Voor de andere functies, zie onze sectorale documentatie Hfdst. 0301.

3. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van GROUP S – Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van ieder nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
24/06/2014
Registratienr
123000
Geldig van
01/01/2014
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
01/07/2014
Registratiedatum
19/08/2014
Onderwerp
functieclassificatie
BS Bericht van neerlegging
18/09/2014
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
24/03/2015
Gepubliceerd in het B.St. van
17/04/2015
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE
Historiek
01/01/2014 31/12/2999 0302 Beroepenclassificatie (land- en tuinbouwveilingen)
01/04/1993 31/12/2013 0302 Beroepenclassificatie voor de arbeiders en arbeidsters van de land- en tuinbouwveilingen