Een collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de omzetting van de ecocheques, gesloten op 17 februari 2016, in het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren stelt vanaf 1 januari 2016 nieuwe minimumuurlonen vast voor de arbeiders:
- Loonschalen I (ecocheques omgezet in een ander voordeel);
- Loonschalen II (loonschalen I + 0,0875 euro/uur).
Samenvatting:
De reeds vóór 1 januari 2016 bestaande ondernemingen die vóór 1 januari 2016 voor het eerst arbeiders in dienst genomen hebben |
Ondernemingen opgericht vanaf 1 januari 2016 en De reeds vóór 1 januari 2016 bestaande ondernemingen die pas vanaf 1 januari 2016 voor het eerst arbeiders in dienst genomen hebben |
|||||
CAO van 28/05/2009 tot toekenning van ecocheques |
||||||
Ondernemings-CAO vóór 30 oktober 2009 > omzetting naar keuze |
Geen omzetting > toekenning van ecocheques |
|||||
CAO van 06/10/2011 : Einde van het systeem van ecocheques |
||||||
Ondernemingen met een syndicale afvaardiging |
Ondernemingen zonder syndicale afvaardiging |
|||||
Ondernemings-CAO vóór 31 oktober 2011 > omzetting naar keuze |
Geen ondernemingsCAO vóór 31 oktober 2011 > suppletieve regeling |
Suppletieve regeling |
||||
Verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques van 1,08 EUR | Indien de maximale waarde voor de maaltijdcheque reeds werd bereikt of er worden in de onderneming geen maaltijdcheques gegeven > verhoging van het uurloon met 0,0875 EUR bruto | Verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques van 1,08 EUR | Indien de maximale waarde voor de maaltijdcheque reeds werd bereikt of er worden in de onderneming geen maaltijdcheques gegeven > verhoging van het uurloon met 0,0875 EUR bruto | |||
Loonschalen I |
Loonschalen I |
Loonschalen I |
Loonschalen II |
Loonschalen I |
Loonschalen II |
Loonschalen II |
Voor de nieuwe minimumlonen, zie onze sectorale documentatie:
- Hfdst. 0402 van 119.01 (Handel in voedingswaren);
- Hfdst. 0402 van 119.02 (Handel in bieren en drinkwaters);
- Hfdst. 0402 van 119.03 (Technische functies in de slagerij, spekslagerij en penserij).
Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 54 van de sectorale documentatie.