Zorg en onderwijs: tijdelijke arbeidsrechtelijke maatregelen in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus 

Van 

Bepaalde sectoren in ons land worden nog steeds zwaar getroffen door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Daarbij rekenen we voornamelijk het onderwijs en de zorg, waarbij ziekte en quarantaine van vele werknemers voor ondernemingen een groot personeelstekort betekenden.


1.    Beleidsplan  

Het bleek bijgevolg  van opperbelang om de continuïteit van de dienstverlening en de vlotte arbeidsorganisatie in voornoemde sectoren te vrijwaren. Deze nood leidde tot de invoering van een aantal arbeidsrechtelijke maatregelen die de toestroom van bijkomende arbeidskrachten naar deze sectoren tracht te ondersteunen voor het tweede kwartaal van 2022. Onderstaande maatregelen gelden dus uitsluitend voor de sectoren van de zorg en het onderwijs.

2.    Arbeidsrechtelijke maatregelen 

2.1 Mogelijkheid tot afsluiten van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd

De arbeidsovereenkomstenwet voorziet dat wanneer de werkgever en de werknemer opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde tijd afsluiten, deze in bepaalde gevallen als overeenkomsten voor onbepaalde tijd moeten beschouwd worden. De wet van 8 mei 2022 wijkt hiervan af door arbeidsovereenkomsten van bepaald duur van minimaal zeven dagen toe te laten zonder dat ze na verloop van tijd als arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moeten worden beschouwd. Voor een gedetailleerd overzicht, klik hier

2.2 Terbeschikkingstelling van werknemers aan gebruikers 

Terbeschikkingstelling is in beginsel verboden in het Belgisch arbeidsrecht. Een werkgever kan krachtens deze wet echter uitzonderlijk naast zijn gewoonlijke activiteiten een of meerdere vaste werknemers ter beschikking stellen van een gebruiker. Die vaste werknemers moeten wel reeds vóór 1 oktober 2021 in dienst zijn getreden bij hun eigen werkgever. Voor meer details, zie deze link

2.3 Tijdelijke tewerkstelling

Een werknemer die zijn arbeidsprestaties vermindert of onderbreekt in de vorm van tijdskrediet, loopbaanonderbreking, tijdelijke werkloosheid of werkloosheid met bedrijfstoeslag, kan met zijn werkgever overeenkomen de vermindering of onderbreking tijdelijk te schorsen. Na afloop van de tijdelijke  schorsing, wordt de oorspronkelijke onderbreking of vermindering verdergezet. De werknemer moet de schorsing van de vermindering of onderbreking van de arbeidsprestaties melden aan de RVA. In afwijking op de algemene regel, kan de werknemer in dit geval zijn onderbrekingsuitkering behouden.

Hij kan bovendien tijdelijk bij een andere werkgever (in de zorg – of onderwijssector) aan de slag. 
De werknemer zoals hierboven vermeld die het werk hervat bij een andere werkgever kan eveneens onder bepaalde voorwaarden uitkeringen genieten. Hierover meer

2.4 Opschorting van de wachttermijn bij aanvraag tot internationale bescherming

Buitenlandse onderdanen die tijdelijk op Belgisch grondgebied verblijven en om internationale bescherming (lees: regularisatie) vragen, kunnen soms lang wachten op de behandeling van hun dossier. De wetgeving ter zake voorziet dat wanneer de wachttijd vier maanden heeft bereikt zonder dat het commissariaat-generaal een beslissing heeft genomen over hun aanvraag, de buitenlandse onderdanen desalniettemin mogen beginnen werken.
Voor werknemers tewerkgesteld in de zorg – of onderwijssector geldt hier een bijzondere regeling: voor zover hun aanvraag tot internationale bescherming uiterlijk op 31 maart 2022 werd geregistreerd, wordt deze voorwaarde van vier maanden  opgeschort. Zij mogen dus het werk in de betrokken sectoren aanvatten.

Ook deze maatregel gold reeds in de context van COVID-19 tussen 1 januari en 31 maart 2022. Meer hierover leest u hier.  

2.5 Uitbreiding van de mogelijkheden tot studentenarbeid door neutralisatie uren

Tijdens het tweede kwartaal van 2022 worden de gepresteerde uren in de zorg – en onderwijssector door studenten of uitzendkrachten niet in aanmerking genomen voor de berekening van het jaarlijkse contingent van 475 uren. Meer details vind je hier

Bijkomend wordt het loon voor de gepresteerde uren in de zorg - en onderwijssector tijdens het tweede kwartaal van 2022 ook geneutraliseerd voor het bepalen of de student nog ten laste van zijn ouders is.

2.6 Scholingsbeding

De wet voorziet in een verlaging van de leeftijdsvoorwaarde om een geldig scholingsbeding af te sluiten. Zo kan een werknemer vanaf 18 jaar een geldig scholingsbeding aangaan en niet langer vanaf 21 jaar. 

3.    Inwerkingtreding en gelding

Deze regeling geldt slechts voor het tweede kwartaal van 2022 (van 1 april 2022 t.e.m. 30 juni 2022). We herinneren u eraan dat voor bepaalde van deze maatregelen bijkomende tijdsgebonden voorwaarden gelden.

 

Bronnen

  • Wet van 8 mei 2022 houdende verlenging van diverse arbeidsrechtelijke maatregelen ten behoeve van de zorgsector en het onderwijs in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, met betrekking tot de schorsing van de door de werkgever gegeven opzeggingstermijn tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge vabn de oorlogssituatie in Oekraïne en met betrekking tot het scholingsbeding, B.S., 10 juni 2022.
  • Koninklijk besluit van 6 juni 2022 tot wijziging van de bijlage III van het KB/WIB op het stuk van de bezoldigingen voor studentenarbeid gepresteerd in het tweede kwartaal van 2022, B.S. 23 juni 2022.