Weldra een verhoging van het grensbedrag van de onkostenvergoeding voor bepaalde vrijwilligers?

Van 
92610

De ministerraad heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat het grensbedrag van de onkostenvergoeding van bepaalde categorieën van vrijwilligers optrekt.

Elk jaar zetten meer dan anderhalf miljoen vrijwilligers zich in bij organisaties zonder hiervoor loon te ontvangen. Ze kunnen namelijk enkel een onkostenvergoeding krijgen in de vorm van een forfaitaire vergoeding of een vergoeding van werkelijke kosten.

1. Goedkeuring van het ontwerp van koninklijk besluit: enkele contextuele elementen

Het statuut van deze vrijwilligers wordt momenteel geregeld door de wet van 3 juli 2005. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van deze wetgeving hebben de ministers van Sociale zaken en Volksgezondheid in 2015 aan de Hoge Raad voor Vrijwilligers gevraagd  ze te analyseren en de punten te bepalen die, rekening houdend met de concrete problemen op het terrein, voor verbetering vatbaar zijn.

Om de leemten in dit statuut op te vullen, werd door de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd. De regering streefde een tweevoudig doel na: enerzijds het jaarlijks grensbedrag van de onkostenvergoeding voor bepaalde vrijwilligers verhogen en anderzijds een onkostenvergoeding mogelijk maken voor degenen die niet onder de voorwaarden van verenigingswerk vallen.

2. Waaruit bestaat de nieuwigheid van dit ontwerp van koninklijk besluit?

Het ontwerp heeft tot doel het jaarlijks grensbedrag van de onkostenvergoeding voor vrijwilligers op te trekken van 1.361,23 EUR per jaar tot 2.500 EUR per jaar (geïndexeerde bedragen).

Dit heeft echter enkel betrekking op de volgende categorieën van vrijwilligers:

  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden;
  • nachtoppas en dagoppas bij hulpbehoevende personen volgens de voorwaarden en kwaliteitscriteria die iedere Gemeenschap bepaalt;
  • niet-dringend liggend ziekenvervoer: het liggend ziekenvervoer naar, vanuit en tussen ziekenhuizen of vestigingsplaatsen van ziekenhuizen.

We vestigen uw aandacht op het feit dat geen verhoging van het plafond mogelijk is wanneer betrokkene voor dezelfde activiteit onder het toepassingsgebied van de wet betreffende de economische relance en de versterking van de sociale cohesie inzake verenigingswerk valt. 

3. Inwerkingtreding?

Het ontwerp wordt momenteel voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de Hoge Raad voor Vrijwilligers en de Nationale Arbeidsraad. We houden u op de hoogte van het vervolg van dit dossier!

Bron:

Ontwerp van koninklijk besluit tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers.

Persbericht van de ministerraad van 23 november 2018.