Wanneer ziekte en jaarlijkse vakantie samenvallen: de regels

article image Van 

Naar aanleiding van de vakantieperiode zetten we een aantal regels op een rijtje betreffende arbeidsongeschiktheid en jaarlijkse vakantie. Wat met de samenloop van beide schorsingen: ziekte tijdens het jaarlijks verlof of omgekeerd? Daarnaast hebben we het kort over de controlemogelijkheid van een zieke medewerker in het buitenland.

41519

1. Samenloop van ziekte met vakantie 

1.1 Jaarlijkse vakantie

Hiermee wordt bedoeld de vakantiedagen die de werknemer zelf beslist op te nemen tijdens het jaar. 

1.1.1 Ziekte tijdens de vakantie

Indien de ziekte aanvangt wanneer de jaarlijkse vakantie al begonnen is, heeft de werknemer geen recht op gewaarborgd loon wegens ziekte. De arbeidsovereenkomst blijft geschorst omwille van vakantie. Blijft de ziekte voortduren na de vakantie, heeft de werknemer recht op het eventueel resterend gedeelte van het gewaarborgd loon wegens ziekte.

De “verloren vakantiedagen” kunnen niet meer worden ingehaald.

Voorbeeld:

Een werknemer (bediende) heeft verlof van 1 tot en met 12 augustus. Op 8 augustus wordt hij ziek en deze arbeidsongeschiktheid loopt tot en met 14 september. De periode van 1 tot en met 12 augustus is gedekt door vakantiegeld. Vanaf 13 augustus heeft hij nog recht op gewaarborgd loon tot en met 7 september. Op dat moment eindigt de 30daagse periode van gewaarborgd loon. Vanaf 8 september tot en met 14 september is er geen gewaarborgd loon meer ten laste van de werkgever.

1.1.2 Ziekte aangevangen vóór de vakantie

Indien de werknemer ziek wordt voor de aanvang van de vakantieperiode heeft hij recht op gewaarborgd loon. De werknemer zal ook de vakantiedagen op een ander moment kunnen opnemen.

1.2 Collectieve vakantie

1.2.1 Ziekte aangevangen vóór de collectieve vakantie

In dit geval bestaat er een onderscheid tussen arbeiders en bedienden: 

  • Indien de arbeider ziek wordt voor de aanvang van de collectieve vakantie, moet u geen gewaarborgd loon betalen voor de dagen van collectieve vakantie. De werknemer ontvangt voor deze dagen ongeschiktheid een uitkering van de mutualiteit. De werknemer mag deze dagen op een ander moment opnemen.
  • Wanneer we te maken hebben met een bediende is de situatie anders. De werkgever moet gewaarborgd loon betalen voor de ziektedagen die binnen de vakantie vallen.

1.2.2 Ziekte aangevangen tijdens de collectieve vakantie

Indien de arbeidsongeschiktheid een aanvang neemt tijdens de collectieve vakantie wordt dit beschouwd als vakantie. Indien de arbeidsongeschiktheid doorloopt tot na de collectieve vakantie is er nog een eventuele loonwaarborg voor de resterende dagen van arbeidsongeschiktheid.

2. Controle van uw werknemer in het buitenland

Wat als uw werknemer vanuit het buitenland een geneeskundig attest opstuurt?

In eerste instantie, moet u zich afvragen of er samenloop is met de jaarlijkse vakantie. De principes hierboven uitgelegd, zijn uiteraard van toepassing.

De werkgever die een attest ontvangt uit het buitenland, kan steeds een controle uitvoeren (opgelet, een attest is enkel verplicht indien u er uitdrukkelijk naar vraagt of indien die verplichting is opgenomen in een arbeidsreglement of CAO). De controle moet plaatsvinden op de plaats waar de werknemer heeft meegedeeld dat hij/zij zich bevindt, of diens woonplaats

Met andere woorden, indien u geen nieuws heeft over de verblijfplaats van uw werknemer, kan u de controle bij hem/haar thuis laten uitvoeren door een controle-arts.

Indien uw medewerker heeft laten weten dat hij/zij zich in het buitenland bevindt op een welbepaald adres, dan dient u die controle daar te laten uitvoeren. U kan daartoe contact opnemen met een medische controledienst, die het nodige zal doen opdat de controle in het buitenland kan doorgaan. Het is voldoende dat het medisch attest zelf een andere verblijfplaats vermeldt, opdat u als werkgever de controle daar dient te laten uitvoeren.

Indien de medewerker niet laat weten waar hij/zij zich bevindt en u laat de controle ter goeder trouw op diens woonplaats uitvoeren, met als gevolg dat de controle-arts niemand aantreft, dan staat dit gelijk met het onmogelijk maken van de medische controle. In dat geval kan u weigeren het gewaarborgd loon te betalen. Het is echter geen grond voor ontslag om dringende reden.

Om uw medewerkers te informeren betreffende de implicaties van een verblijf in het buitenland gedurende een periode van ziekte, raden we aan om in het arbeidsreglement de verplichting op te nemen om in dergelijk geval het verblijfadres in het buitenland mede te delen op straffe van het verval van het recht op gewaarborgd loon vanaf de eerste dag van de ziekte.

Moet het medisch attest in één van de Belgische landstalen opgesteld worden?

Het medisch attest moet de werknemer in een verstaanbare taal (Nederlands, Frans, Engels of Duits) afleveren. Indien een medisch attest wordt afgeleverd in een andere
taal, moet onderzocht worden of de werkgever de wettelijk verplichte elementen kan afleiden uit het medisch attest. Indien niet, mag de werkgever een nieuw medisch attest vragen in één van de landstalen (incl. Engels). Best wordt dit ook verduidelijkt in het arbeidsreglement.