Vrijwilligerswerk: verandering op til ?

Van 
92994

Een wetsontwerp van 14 december 2018 stelt aanpassingen aan het vrijwilligersstatuut voor.

Vrijwilligerswerk: herinnering van de principes

Vrijwilligerswerk is ruim verspreid in België. In 2014 deden zowat 1 166 000 personen, namelijk 12,5 % van de bevolking van 15 jaar en ouder, vrijwilligerswerk bij organisaties zonder hiervoor loon te ontvangen. Ze kunnen namelijk enkel een kostenvergoeding krijgen in de vorm van een forfaitaire vergoeding of een vergoeding van werkelijke kosten.

Het statuut van deze vrijwilligers wordt momenteel geregeld door de wet van 3 juli 2005. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van deze wetgeving hebben de ministers van Sociale zaken en Volksgezondheid in 2015 aan de Hoge Raad voor Vrijwilligers gevraagd ze te analyseren en de punten te bepalen die, rekening houdend met de concrete problemen op het terrein, voor verbetering vatbaar zijn.

Om de leemtes in dit statuut op te vullen, stelt een wetsontwerp van 14 december 2018 verschillende aanpassingen voor.

Waaruit bestaan de nieuwigheiden van dit ontwerp van koninklijk besluit?

Deze wijzigingen hebben onder andere tot doel te bevestigen dat de wet van toepassing is op  bestuursvrijwilligers, de informatie voor vrijwilligers te verbeteren, de verplaatsingsvergoedingen (fiets, auto, ...) gelijk te stellen met die van de ambtenaren, de kosteloze aard van vrijwilligerswerk te benadrukken, de opgelegde grens van 2 000 km voor het regelmatig vervoer van personen in geval van cumulatie van de forfaitaire kostenvergoeding met de kostenvergoeding van de reële vervoerskosten af te schaffen, de kostenvergoedingen niet vatbaar voor overdracht en voor beslag te maken en de occasionele geschenken die niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van de kostenvergoeding te bepalen.

Inwerkingtreding?

Het ontwerp werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de Hoge Raad voor Vrijwilligers en de Nationale Arbeidsraad. We houden u op de hoogte van het vervolg van dit dossier !

 

BronWetsontwerp van 14 december 2018 tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van andere wettelijke bepalingen inzake vrijwilligerswerk.