Vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn: nieuwe verplichting voor de werkgever


94147

Wanneer werkgever en werknemer akkoord gaan over een vrijstelling van arbeidsprestaties tijdens de opzeggingstermijn, moet de werkgever de werknemer meedelen dat hij zich binnen de maand na aanvang van de vrijstelling moet inschrijven als werkzoekende.

Wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd mits prestatie van een opzeggingstermijn kunnen werkgever en werknemer overeenkomen dat de werknemer van arbeidsprestaties wordt vrijgesteld tijdens de opzeggingstermijn en aan het einde van elke loonperiode zijn gewone loon blijft ontvangen. De vrijstelling kan zowel volledig als gedeeltelijk zijn.

De werknemer informeren dat hij zich als werkzoekende moet inschrijven

De wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal legt een nieuwe verplichting op aan de werkgever wanneer een dergelijke overeenkomst tussen de partijen wordt gesloten.

Vanaf 29 april 2019 moet de werkgever die in onderling akkoord met de werknemer deze laatste vrijstelt van arbeidsprestaties tijdens de opzeggingstermijn, de werknemer op de hoogte te brengen van het feit dat hij zich binnen de maand nadat de vrijstelling is toegekend, moet inschrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst van het gewest waar hij zijn woonplaats heeft.

Deze mededeling moet schriftelijk gebeuren.

Het doel van de wetgever is tijdverlies te vermijden bij het zoeken naar ander werk.

We merken hierbij op dat het hier wel degelijk gaat om vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn en niet om de onmiddellijke verbreking van de arbeidsovereenkomst met betaling van een verbrekingsvergoeding.

De werknemer moet zich inschrijven als werkzoekende

Merk op dat de werkloosheidsreglementering vanaf 29 april 2019 de werknemer die vrijgesteld wordt van prestaties tijdens een opzeggingstermijn (en ook wanneer hij ontslagen wordt met betaling van een opzeggingsvergoeding) verplicht om zich binnen de 2 maanden na de vrijstelling (of het onmiddellijk ontslag) in te schrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst van het gewest waar hij zijn woonplaats heeft. Ingeval van een onmiddellijk ontslag informeert het C4 formulier hem over deze verplichting.

Beide wetswijzigingen zijn duidelijk niet op elkaar afgestemd. Dat belet niet dat de werkgever zich tot nader order moet houden aan de wet en de werknemer op de hoogte moet brengen van het feit dat hij zich binnen de maand nadat de vrijstelling is toegekend, moet inschrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst van het gewest waar hij zijn woonplaats heeft.

Bron : Wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal, BS, 19 april 2019, art.12.