VOV: het blended leren blijft een toegestane leervorm vanaf volgend schooljaar

Van 

De Vlaamse overheid heeft het blended leren en het digitaal lesgeven vanaf het schooljaar 2021-2022 voor onbepaalde duur opgenomen als toegestane leervorm voor opleidingen gevolgd met VOV.


In een vorig artikel brachten wij u reeds op de hoogte over de tijdelijk versoepelde voorwaarden voor de toekenning van het Vlaamse opleidingsverlof waarin de Vlaamse overheid voorzag voor het schooljaar 2020-2021 naar aanleiding van de coronacrisis.

Meer bepaald werd het blended leren en het digitaal lesgeven opgenomen als toegestane leervorm voor opleidingen gevolgd met VOV in het schooljaar 2020-2021. 

Intussen werd beslist om deze tijdelijke versoepeling voor onbepaalde duur in te voeren vanaf het schooljaar 2021-2022. 

Definitie "blended leren"

Blended leren is een onderwijsvorm waarbij een doordachte mix (‘blend’) wordt gemaakt van contactonderwijs (het zgn. face-to-face-aanbod) en online leren.

Naast het blended leren wordt ook de tijdelijke uitbreiding van het begrip "contacturen" tot digitaal contact voor onbepaalde duur ingevoerd vanaf het schooljaar 2021-2022. 

Dit betektent dat een deel van de contacturen – of desnoods alle contacturen – zullen kunnen doorgaan als contacturen in ‘virtual classrooms’. Een virtual classroom is een digitale leeromgeving met live interactie tussen begeleider en cursist. Het verschil met webinars zit hem in het live-aspect. Er is een synchrone interactie tussen lesgever en cursist.

Opgelet! Afstandsonderwijs (waarbij men zich volledig beroept op zelfstudie of thuisstudie) komt nog steeds niet in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Er zal steeds een minimum aan structuur en begeleiding vereist zijn

Minimale opleidingsduur

Een opleiding via blended leren moet minstens 32 uur opleidingstijd omvatten. Logischerwijze (het begrip wordt verder niet gedefinieerd) zal het hier gaan om een samenstelling van contacturen en uren online leren.

Praktische implicaties voor werkgevers

De Vlaamse overheid heeft een wijziging doorgevoerd in de wettelijke registratievoorwaarden, dit zijn de voorwaarden waaraan opleidingen moeten voldoen om te worden opgenomen in de opleidingsdatabank. Deze wijziging heeft dus in de eerste plaats een impact op de verplichtingen van de opleidingsverstrekkers (opleidingsinstellingen). Zij moeten ervoor moeten zorgen dat hun opleidingen aan de nodige voorwaarden (blijven) voldoen om de registratie in de opleidingsdatabank te verkrijgen (te behouden).

In geval van blended leren zullen opleidingsverstrekkers voortaan moeten meedelen welk learning management systeem zij voor de opleiding hanteren en hoe zij het doorlopen van het leerproces en het behalen van de vooropgezette leerdoelstellingen zullen opvolgen.

Ten aanzien van werkgevers en werknemers blijft gewoon gelden dat een opleiding geregistreerd moet zijn in de opleidingsdatabank, opdat deze opleiding in aanmerking zou komen voor Vlaams opleidingsverlof. Op het vlak van de door de werkgever en werknemer te controleren voorwaarden voor de toekenning van VOV, wijzigt er m.a.w. niets.

Aantal uren VOV

Voor opleidingen via blenden leren heeft de werknemer het recht om op het werk afwezig te zijn gedurende de voorziene opleidingstijd. 

Wij gaan ervan uit dat deze voorziene opleidingstijd zal terug te vinden zijn op de betrokken opleidingsfiche in de opleidingsdatabank.

Aparte attestering van de nauwgezetheid

Een werknemer volgt een opleiding via blended leren ‘nauwgezet’ als hij beschikt over een attest van de opleidingsverstrekker dat verklaart dat hij het leerproces doorlopen heeft.

Voor alle andere opleidingen blijven de gekende nauwgezetheidsvoorwaarden gelden:

  • Voor opleidingen die regelmatige aanwezigheid vereisen: niet meer dan 10% ongewettigde afwezigheid op jaarbasis EN deelname aan de eindbeoordeling als die voorzien is.
  • Voor opleidingen die geen regelmatige aanwezigheid vereisen: deelname aan de eindbeoordeling.

De opleidingsverstrekker moet het attest dat verklaart dat de werknemer het leerproces heeft doorlopen alsook de datum van aflevering van het attest registreren in het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives. 

Inwerkingtreding en geldigheidsduur 

De bovenstaande regels gelden voor onbepaalde duur vanaf 1 september 2021.