Verlenging en aanpassing van de anticrisismaatregelen


44411

De hoofdstukken 8 en 12 van de wet houdende diverse bepalingen van 30 december 2009 (BS van 31 december 2009) bevestigen wat wij reeds medegedeeld hebben in het artikel dat op 21 december 2009 op onze website is verschenen : de anticrisismaatregelen worden verlengd tot eind juni 2010. Men heeft tevens van deze gelegenheid gebruik gemaakt om enkele bepalingen van deze anti-crisismaatregelen aan te passen.

1. Verlenging van de anticrisismaatregelen tot eind juni 2010

De mogelijkheid om anticrisismaatregelen in te voeren wordt verlengd tot 30 juni 2010. 

Ter herinnering, de drie anticrisismaatregelen zijn de volgende:

  1. Tijdelijke crisis aanpassing van de arbeidsduur: een collectieve arbeidsovereenkomst (hiernagenoemd CAO) gesloten op ondernemingsvlak kan voorzien in een collectieve arbeidsduurvermindering met 1/5 of 1/4 in ruil voor een vermindering van de RSZ-werkgeversbijdragen die dan voor een gedeelte gebruikt moeten worden om het door de werknemers geleden loonverlies te compenseren;
  2. Crisistijdskrediet: een sectorale of ondernemingsCAO of ondernemingsplan kan voorzien dat in ondernemingen in moeilijkheden de werkgever en de werknemer kunnen overeenkomen om de arbeidsduur te verminderen met 1/5 of 1/2 met recht op werkloosheidsuitkeringen en eventuele toeslag van de werkgever voor het verloren loon;
  3. Crisiswerkloosheid voor bedienden: een sectorale of ondernemingsCAO of ondernemingsplan kan voorzien dat in ondernemingen in moeilijkheden de uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig (maximum 16 weken) of gedeeltelijk (maximum 26 weken) wordt geschorst met recht op werkloosheidsuitkeringen en toeslag van de werkgever voor het verloren loon.

2. Wat moet u nu als werkgever doen als u de anticrisismaatregelen wenst te verlengen?

U hebt anticrisismaatregelen ingevoerd op basis van een sectorale of ondernemingsCAO ?

De verlenging van de anticrisismaatregelen heeft niet automatisch de verlenging van de betrokken sectorale of ondernemingsCAO tot gevolg. Er zal bijgevolg steeds een nieuwe sectorale of ondernemingsCAO moeten gesloten worden.

U hebt anticrisismaatregelen ingevoerd op basis van een goedgekeurd ondernemingsplan ? 

Dit plan zal ofwel automatisch ofwel op aanvraag verlengd kunnen worden.

Wanneer wordt het ondernemingsplan automatisch verlengd ?

De duurtijd van een ondernemingsplan wordt automatisch verlengd indien :

    1. de werkgever gebonden is op 31 december 2009 door een geldig ondernemingsplan en;
    2. de voorziene geldigheidsduur van het ondernemingsplan verder gaat dan 31 december 2009 of verbonden is aan de geldigheidsduur van de anticrisismaatregelen.

De duurtijd van het ondernemingsplan zal in dat geval verlengd worden tot de duurtijd zoals voorzien in het ingediende ondernemingsplan maar loopt uiterlijk af op 1 juli 2010.

De Directeur-Generaal van de dienst der Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO stelt de betrokken onderneming in kennis van de automatische verlenging met vermelding van de einddatum van het ondernemingsplan en van het bedrag van de aan de bediende te betalen aanvullende werkloosheidsvergoeding ingeval van toepassing van de crisiswerkloosheid voor bedienden (zie nieuwe regel hieronder). Hij stelt eveneens de Commissie ondernemingsplannen in kennis van de verlenging.  

Wanneer wordt het ondernemingsplan op aanvraag verlengd ?

De duurtijd van een ondernemingsplan wordt op aanvraag van de onderneming verlengd indien:

  1. de werkgever op 31 december 2009 gebonden is door een geldig ondernemingsplan en;
  2. de aanvraag tot verlenging bij aangetekend schrijven gericht wordt aan de Directeur-Generaal van de dienst der Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO en;
  3. de aanvraag een aangepaste einddatum van het plan vermeldt.

De duurtijd van het ondernemingsplan wordt in dat geval verlengd tot de duurtijd zoals vermeld in de aanvraag tot verlenging van het ondernemingsplan maar loopt uiterlijk af op 1 juli 2010.

De Directeur-Generaal van de dienst der Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO stelt de betrokken onderneming in kennis van de verlenging met vermelding van de einddatum van het ondernemingsplan en van het bedrag van de aan de bediende te betalen aanvullende werkloosheidsvergoeding ingeval van toepassing van de crisiswerkloosheid voor bedienden (zie nieuwe regel hieronder). Hij stelt eveneens de Commissie ondernemingsplannen in kennis van de verlenging.

Moet u ingeval van verlenging van het crisistijdskrediet of crisiswerkloosheid voor bedienden iets doen ten aanzien van de RVA?

Ingeval van verlenging van het crisistijdskrediet of crisiswerkloosheid voor bedienden in 2010, moet u geen nieuw formulier crisiswet-1 indienen bij de RVA. De gegevens betreffende de verlenging van de CAO of het ondernemingsplan moeten evenmin aan de RVA worden meegedeeld.

Ingeval van verlenging van het crisistijdskrediet moet de werknemer uiteraard via het formulier C61-crisistijdskrediet een nieuwe aanvraag crisistijdskrediet indienen bij het werkloosheidsbureau.

Ingeval van verlenging van de crisiswerkloosheid voor bedienden moet de onderneming wel een nieuwe elektronische kennisgeving verrichten voor de schorsing in 2010. De bediende die reeds in 2009 een crisiswerkloosheid bediende kende, moet in geval van nieuwe crisiswerkloosheid bediende in 2010, geen nieuwe uitkeringsaanvraag indienen (behoudens in geval van verandering van werkgever of van arbeidsregeling). Wel moet hij voor de maanden met een crisiswerkloosheid bediende een formulier C3.2-Werkgever crisisuitkering indienen bij zijn uitbetalingsinstelling.

2. Aanpassingen aan de anticrisismaatregelen

De anticrisismaatregelen worden op sommige punten aangepast om aan de verwachtingen van zowel de werknemers als de werkgevers tegemoet te komen.

1. Aanpassingen aan de criteria om erkend te worden als onderneming in moeilijkheden

Het crisistijdskrediet en crisiswerkloosheid voor bedienden, twee van de drie voornoemde anticrisismaatregelen, kunnen enkel ingevoerd worden door ondernemingen in moeilijkheden die gebonden zijn door een CAO of ondernemingsplan.

Een onderneming is in moeilijkheden als zij tijdens het kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal tijdens het welke de onderneming aan de RVA vraagt om het crisistijdskrediet of de crisiswerkloosheid voor bedienden in te voeren, geconfronteerd wordt met een tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor arbeiders van ten minste 20 % van het globaal aantal (zowel voor arbeiders als bedienden) aan de RSZ aangegeven dagen (ook voor deeltijdse werknemers).

Een onderneming is ook in moeilijkheden als zij een substantiële daling van minimum 20% van de omzet, productie of bestellingen kan aantonen in één van de vier kwartalen die voorafgaan aan het kwartaal waarin voor het eerst gebruik wordt gemaakt van het crisistijdskrediet of crisiswerkloosheid voor bedienden, vergeleken met hetzelfde kwartaal van het jaar voordien. Als deze daling niet voortvloeit uit het laatste kwartaal van de vier kwartalen die voorafgaan aan het kwartaal waarin voor het eerst gebruik wordt gemaakt van de voornoemde anti-crisismaatregelen, dan moet de dalende trend bevestigd worden in het of de daaropvolgende kwarta(a)l(en) die voorafgaat(n) aan het het kwartaal waarin voor het eerst gebruik wordt gemaakt van de voornoemde anti-crisismaatregelen zonder dat die dalende trend minstens 20% moet bedragen.

De vereiste daling van de omzet, bestellingen of productie zal vanaf 1 januari 2010 geen 20 % meer moeten zijn maar 15 %. Deze daling zal worden vergeleken met het overenstemmende kwartaal van 2008.

In concreto betekent dit hetvolgende :

  • een onderneming die het crisistijdskrediet of de crisiswerkloosheid wil invoeren in het eerste kwartaal 2010, moet aantonen dat zij een substantiële daling van minimum 15% van de omzet, productie of bestellingen kan aantonen in één van de vier kwartalen van 2009, vergeleken met het overeenstemmende kwartaal van 2008. Als deze daling niet voortvloeit uit het laatste kwartaal van 2009 maar uit het eerste, tweede of derde kwartaal van 2009, dan moet de dalende trend bevestigd worden in het of de daaropvolgende kwarta(a)l(en) van 2009 zonder dat die dalende trend minstens 15% moet bedragen;
  • een onderneming die het crisistijdskrediet of de crisiswerkloosheid wil invoeren in het tweede kwartaal 2010, moet aantonen dat zij een substantiële daling van minimum 15% van de omzet, productie of bestellingen kan aantonen in het tweede, derde of vierde kwartaal van 2009 of in het eerste kwartaal van 2010, vergeleken met het overeenstemmende kwartaal van 2008. Als deze daling niet voortvloeit uit het eerste kwartaal van 2010 maar uit het tweede, derde of vierde kwartaal 2009, dan moet de dalende trend bevestigd worden in het of de daaropvolgende kwarta(a)l(en) zonder dat die dalende trend minstens 15% moet bedragen.

2. Bepalen van een minimum aanvullende werkloosheidsvergoeding ingeval van crisiswerkloosheid voor bedienden

Ingeval van crisiswerkloosheid voor bedienden is de werkgever verplicht om aan de bediende een aanvullende werkloosheidsvergoeding te betalen.

Deze aanvullende vergoeding moet minstens gelijkwaardig zijn aan de toeslag die hij toekent aan zijn arbeiders of die hij, als hij geen arbeiders heeft, zou moeten toekennen op basis van de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het paritair comité waaronder hij zou ressorteren indien hij arbeiders zou tewerkstellen.

Deze aanvullende vergoeding moet vastgelegd worden in een sectorale of ondernemingsCAO.

Indien een sectorale noch ondernemingsCAO dergelijke aanvullende vergoeding voorziet en de crisiswerkloosheid voor bedienden wordt ingevoerd door een ondernemingsplan, zal steeds een minimum aanvullende vergoeding van 5 euro per dag toegekend moeten worden.

De Commissie Ondernemingsplannen kan aan de ondernemingen zonder syndicale delegatie, indien zij dit vragen, een afwijking op het bedrag van 5 € toestaan op voorwaarde dat:

  1. de onderneming een akkoord met alle werknemers heeft afgesloten om een lager bedrag dan 5 € te voorzien en;
  2. kan aangetoond worden dat er effectief overleg met alle werknemers uit de onderneming is geweest.

De Commissie Ondernemingsplannen kan eveneens, bij unanimiteit, een afwijking verlenen op het minimumbedrag van de aanvullende vergoeding, voor die ondernemingen waar de Commissie dit verantwoord acht.

3. Verschillende gelijkstellingen met voltijdse tewerkstelling worden met terugwerkende kracht geregeld

Jaarlijkse vakantie

Een koninklijk besluit van 30 december 2009 (BS van 31 december 2009) stelt dat :

  1. de looncompensatie ingeval van tijdelijke crisis aanpassing arbeidsduur geen loon is waarop vakantiegeld moet berekend worden;
  2. de periodes van tijdelijke crisis aanpassing arbeidsduur, crisistijdskrediet en crisiswerkloosheid voor bedienden met dagen normale werkelijke arbeid worden gelijkgesteld voor de berekening van het bedrag van het vakantiegeld;
  3. de vermindering van de arbeidsduur in het kader van de tijdelijke crisis aanpassing arbeidsduur en het crisistijdskrediet geen aanleiding geeft tot het maken van een eindafrekening vakantiegeld ten belope van de arbeidsduurvermindering op het einde van het jaar waarin de arbeidsvermindering heeft plaatsgehad.

Betaald educatief verlof

Een werknemer in crisistijdskrediet die daardoor een deeltijdse werknemer wordt, behoudt toch het recht op betaald educatief verlof.

Tijdskrediet   

Voor de gelijkstelling naar tijdskrediet toe verzoekt de federale regering aan de sociale partners om de CAO 77bis in die zin aan te passen. 

Vlaamse overbruggingspremie

De gelijkstellingen in het kader van de Vlaamse overbruggingspremie zullen eveneens geregeld worden.