Vergroening bedrijfswagens: wijzigingen op 1 januari 2023

Van 

De wet ter vergroening van de mobiliteit werd een jaar geleden gepubliceerd. De verschillende wijzigingen werden gespreid in de tijd, zodat de werkgevers, de leasingmaatschappijen en de werknemers zich kunnen voorbereiden en weloverwogen beslissingen kunnen nemen inzake aankoop en investering. En we zijn nu aanbeland bij de eerste wijziging.


Wat groenere bedrijfswagens betreft, heeft onze huidige regering de volgende doelstelling: tegen 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens koolstofneutraal zijn.

Er werden verschillende maatregelen genomen die uitvoerig werden toegelicht in een artikel op onze site.

De eerste betekenisvolle wijziging betreft hybride bedrijfswagens. De datum waarop de wagen wordt aangeschaft (= aankoop, leasing of huur) is bepalend.

Hybridewagens aangeschaft vóór 1 januari 2023

De huidige fiscale regels blijven geldig.

Hybridewagens aangeschaft vanaf 1 januari 2023

Voor hybride bedrijfswagens aangeschaft vanaf 1 januari 2023 wordt de fiscale aftrekbaarheid van benzine- of dieselkosten vanaf die datum beperkt tot 50%. Op die manier worden gebruikers aangemoedigd om elektrisch te rijden met een hybridewagen.

Opmerking: dit geldt voor alle plug-in hybrides, zelfs voor zogenaamde valse hybrides (hybridewagens met een lage batterijcapaciteit of een te hoge CO2-uitstoot).

De kosten voor elektrisch opladen blijven 100% aftrekbaar.

Welke exacte datum telt?

Volgens de FOD Financiën is het de datum van bestelling die bepalend is (en niet de datum van registratie of levering):

  • bestelbon opgemaakt en ondertekend vóór of vanaf 1 januari 2023 door de verkoper en koper-belastingplichtige als er geen leasing is;
  • leasingovereenkomst ondertekend vóór of vanaf 1 januari 2023 door de leasegever en leasenemer-belastingplichtige als er een leasing is.

We raden u dus aan om de bestelbon of de leasingovereenkomst te tekenen vóór 1 januari 2023, als u niet onder de beperkte aftrek van 50% wil vallen voor benzine- of dieselkosten van een hybride wagen.

Bron: Wet van 25 november 2021 houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit, BS 3 december 2021.