Verenigingswerk: bedragen voor 2020

article image Van 
98260

De toegelaten bedragen voor 2020 werden gepubliceerd.

Wat verstaat men onder "verenigingswerk"

Verenigingswerk heeft betrekking op activiteiten die worden verricht ten behoeve van anderen of van de samenleving. Wie enkel deelneemt aan een activiteit kan bijgevolg geen gebruik maken van de voordelen van dit statuut. De toegelaten activiteiten worden door de wet vastgesteld, maar deze list is niet limitatief. Deze activiteiten worden echter niet gratis uitgevoerd maar mits betaling van een beperkte vergoeding. Als deze vergoeding de maandelijkse en jaarlijkse grensbedragen niet overschrijdt, zullen geen sociale bijdragen en geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn.

De periode waarin de dienst geleverd wordt is verlengbaar, maar mag nooit langer dan één jaar duren.

Wie is verenigingswerker?

De verenigingswerker is elke natuurlijke persoon die een hoofdzakelijke beroepsbezigheid uitoefent, als loontrekker of als zelfstandige of elke gepensioneerde natuurlijke persoon.

De volgende voorwaarden moeten ook vervuld worden om van een vergoeding te genieten:

  • als een verenigingswerker te worden beschouwd;
  • een schriftelijke overeenkomst (model door KB bepaald) tussen de werknemer en de vereniging of de organisatie af te sluiten;
  • de vereniging of de organisatie moet ook de nevenactiviteit bij de overheid aangeven via de onlinedienst www.bijklussen.be.

Vergoeding

De werknemer en de organisatie zullen de vergoeding in onderling overleg bepalen. Deze vergoeding moet de terugbetaling van de (verplaatsingen) kosten omvatten en zal bedragen:

  • maximum 528,33 EUR/per maand;
  • maximum 6.340,00 EUR/per jaar. 

Als de werknemer voor verschillende organisaties werkt, moeten de ontvangen bedragen worden opgeteld. Ingeval de maandelijkse grens tijdens een maand wordt overschreden maar de volgende maand wordt nageleefd, zullen de sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing alleen voor de maand waarin de overschrijding plaatsvond verschuldigd zijn. Deze bepaling is van toepassing voor het maandelijkse grensbedrag, maar niet voor het jaarlijkse grensbedrag.

Meer informatie over het verenigingswerk vinden jullie hier.

Quid van het verhoogde maandelijks grensbedrag voor bepaalde activiteiten?

Het maandelijks bedrag wordt verhoogd voor de volgende activiteiten:

Animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt;

Sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden.

De vergoeding die aan de verenigingswerker wordt toegekend, kan voor deze genoemde activiteiten dan ook 1.056,66 EUR/per maand bedragen in plaats van 528,33 EUR. Het jaarlijks grensbedrag blijft onveranderd.

 

Bron

Administratieve instructies RSZ - 2019/4