Uw werknemer heeft een ski-ongeval: is er gewaarborgd loon verschuldigd?

article image Van 
87876

De werknemer die arbeidsongeschikt is ingevolge een ski-ongeval heeft recht op de betaling van gewaarborgd loon, tenzij de werkgever een zware fout bewijst in hoofde van de werknemer of de controlearts de werknemer arbeidsgeschikt verklaart.

Recht op gewaarborgd loon: algemeen

De werknemer wiens arbeidsovereenkomst geschorst is ingevolge ziekte of ongeval in de privésfeer, heeft in principe gedurende een bepaalde periode recht op de betaling van gewaarborgd loon ten laste van de werkgever.
Op deze regel bestaan 2 uitzonderingen. Er is geen gewaarborgd loon verschuldigd :

  • indien de werknemer arbeidsongeschikt werd naar aanleiding van een sportcompetitie of -demonstratie waarvoor de inrichter toegangsgeld ontvangt en waarvoor de deelnemers in om het even welke vorm een loon ontvangen.
     
  • indien de arbeidsongeschiktheid van de werknemer het gevolg is van een door hem begane zware fout.
    Het begrip "zware fout" wordt nergens in de wet gedefinieerd en wordt door de rechtspraak strikt geïnterpreteerd. Het staat bovendien los van het begrip dat wordt gebruikt in de verkeerscode en in het kader van een ontslag om dringende reden.
    Er kan sprake zijn van een zware fout wanneer de werknemer niet met de nodige omzichtigheid heeft gehandeld waardoor een risico aanzienlijk werd verhoogd of indien de werknemer zich schuldig maakt aan een daad waarvan hij het gevaar kende of verondersteld werd het gevaar te kennen.Werden door de rechtspraak reeds als zware fout erkend : dronken een wagen besturen, plaatsnemen in een wagen waarvan de chauffeur zichtbaar dronken is, onder invloed van alcohol deelnemen aan een caféruzie en het niet tijdig omwisselen van versleten banden.
    De werkgever draagt de bewijslast van de zware fout.

Recht op gewaarborgd loon bij een ski-ongeval

De werknemer die het slachtoffer is geworden van een ski-ongeval en die door zijn behandelend geneesheer involge dit ongeval tijdelijk arbeidsongeschikt werd verklaard, zal in beginsel dus recht hebben op de betaling van gewaarborgd loon, tenzij de werkgever kan aantonen dat het ski-ongeval werd veroorzaakt door een zware fout in hoofde van de werknemer.
Let wel, indien de arbeidsovereenkomst reeds geschorst is wegens vakantie, zal de werknemer tijdens deze schorsingsperiode geen recht hebben op gewaarborgd loon. Enkel indien de arbeidsongeschiktheid blijft voortduren tot na de vakantie, heeft de werknemer recht op het eventueel resterend gedeelte van het gewaarborgd loon.

Recht voor de werkgever om de arbeidsongeschiktheid te controleren

De werkgever heeft het recht om de arbeidsongeschiktheid die het gevolg is van een ski-ongeval te laten controleren door een controlearts. Dit geldt evenzeer indien de werknemer tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid nog in het buitenland zou verblijven.
Wanneer de controlearts niet akkoord gaat met de bevindingen van de behandelend geneesheer van de werknemer en bijgevolg oordeelt dat de werknemer arbeidsgeschikt is, is de werkgever aan de werknemer geen gewaarborgd loon verschuldigd.
De werknemer kan zich in dergelijk geval wel nog beroepen op de scheidsrechtelijke procedure. Enkel in het geval dat de arts-scheidsrechter dan akkoord gaat met het standpunt van de controlearts, zal de werkgever de betaling van het gewaarborgd loon kunnen weigeren.