Tijdskrediet eindeloopbaan met uitkeringen voor de periode 1 juli 2023-30 juni 2025: vanaf welke leeftijd?

Van 

Sinds 1 januari 2015 werd het recht op uitkeringen in het kader van tijdskrediet eindeloopbaan op 60 jaar gebracht. In sommige gevallen blijft dit echter nog mogelijk aan 55 jaar.


Ter herinnering: het tijdskrediet werd de laatste jaren sterk gewijzigd. Voor het tijdskrediet eindeloopbaan bestaat de voornaamste wijziging uit de optrekking van de basisleeftijd  voor het bekomen van uitkeringen die vanaf 1 januari 2015 van 55 op 60 jaar werd gebracht.

1. Algemene leeftijd

Voor alle eerste aanvragen vanaf 1 januari 2015 moet de werknemer de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt op de ingangsdatum van het tijdskrediet eindeloopbaan om uitkeringen te bekomen.

2. Afwijkende leeftijden

Er bestaan echter uitzonderingen waarbij het mogelijk is uitkeringen te ontvangen alvorens de leeftijd van 60 jaar te hebben bereikt.

De afwijkende leeftijd kan slechts in bepaalde gevallen worden toegepast:

  • ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden;
  • lange loopbaan van 35 jaar;
  • zwaar beroep, arbeidsregeling met nachtprestaties of definitieve arbeidsongeschiktheid in de bouwsector.

Voor de periode 1 juli 2023-30 juni 2025 bedraagt de afwijkende leeftijd 55 jaar voor de werknemers die hun arbeidsprestaties verminderen tot een halftijdse betrekking of met een vijfde.

Dit vereist wel :

  • een nationale cao: cao nr. 170 voor de periode 1 juli 2023-30 juni 2025;
  • een sector-cao, gesloten in toepassing van de cao nr. 170, voor lange loopbanen, zware beroepen of nachtarbeid en definitieve arbeidsongeschiktheid in de bouwsector;
  • een ondernemingscao gesloten in het kader van een ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden en die verwijst naar de cao nr. 170.

Is er geen sector-cao, dan kan een werknemer pas vanaf 60 jaar uitkeringen ontvangen. Als uw sector een dergelijke arbeidsovereenkomst heeft afgesloten (lange loopbanen, zware beroepen, nachtarbeid, arbeidsongeschiktheid bouwsector), kunt u ze terugvinden in hoofdstuk  2803 ("Tijdskrediet eindeloopbaan (uitkeringen)") van de sectorale documentatie.

Voor bedrijfstakken die niet onder een opgericht paritair comité ressorteert of wanneer het opgericht paritair comité niet werkt, heeft de Nationale Arbeidsraad een procedure voorzien.

De cao biedt deze werkgevers de mogelijkheid door middel van toetreding toegang te krijgen tot tijdskrediet eindeloopbaan in geval van lange loopbaan of zware beroepen op 55 jaar. Deze toetreding gebeurt als volgt:

  • hetzij bij collectieve arbeidsovereenkomst;
  • hetzij bij toetredingsakte (model in cao nr. 170);
  • hetzij via een wijziging van het arbeidsreglement.

3. Uitkeringen met terugwerkende kracht?

De vraag naar regularisatie met terugwerkende kracht stelt zich voor werknemers tussen 55 en 59 jaar die vanaf 1 juli 2023 tijdskrediet eindeloopbaan hebben aangevraagd, ook al zijn de nodige collectieve arbeidsovereenkomsten nog niet gesloten.

De werknemers beoogd door die eventuele regularisatie met terugwerkende kracht, zijn de werknemers tussen 55 en 59 jaar in geval van 1/5 vermindering en 1/2 vermindering die al een aanvraag hebben ingediend bij de RVA:

  • ofwel zonder uitkeringen;
  • ofwel met uitkeringen op basis van de afwijkende voorwaarden maar dit zonder uitkeringen hebben gekregen omdat nog niet aan alle voorwaarden voldaan was om uitkeringen te kunnen bekomen (nieuwe kader-cao + bestaan van een sectorale of ondernemings-cao).

Daartoe kunnen de werknemers een regularisatie van hun dossier vragen door een aanvraag voor uitkeringen in te dienen bij de RVA.

Het bovenstaande standpunt kan niet worden toegepast als de werknemer nog geen aanvraag voor tijdskrediet eindeloopbaan zonder/met uitkeringen bij RVA heeft ingediend. In deze situatie is de algemene regel met betrekking tot de wettelijke indieningstermijn van 2 maanden van toepassing bij het indienen van de aanvraag voor tijdskrediet eindeloopbaan met uitkeringen.

4. Recht op tijdskrediet eindeloopbaan

Men mag niet vergeten dat het de voorwaarden van het recht op uitkeringen zijn die sedert 2015 werden verstrengd. De toegangsvoorwaarden voor tijdskrediet eindeloopbaan zelf werden niet gewijzigd. Het is dan ook nog altijd mogelijk tijdskrediet eindeloopbaan te bekomen vanaf 55 jaar.

In sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden kan die leeftijd tot 50 jaar teruggebracht worden:

  • zwaar beroep en knelpuntberoep (vermindering tot een halftijdse betrekking);
  • zwaar beroep (vermindering met 1/5);
  • 28 jaar beroepsverleden mits sector-cao (vermindering met 1/5);
  • ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering (vermindering tot een halftijdse betrekking of met 1/5).

Bronnen: Cao nr. 170, Nationaal Arbeidsraad, www.cnt-nar.be, 30 mei 2023.