Tijdelijke werkloosheid 2021 ingevolge corona en overstromingen gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie

Van 

Voor de berekening van de jaarlijkse vakantiedagen en het vakantiegeld van 2022 worden de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in 2021 ingevolge de coronacrisis en de overstromingen gelijkgesteld met gewerkte dagen. Deze gelijkstelling kan ook een impact hebben op andere voordelen, in het bijzonder sommige eindejaarspremies.


Samenvatting

  • Voor de berekening van de jaarlijkse vakantiedagen en het vakantiegeld van 2022 worden de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in 2021 ingevolge de coronacrisis en de overstromingen gelijkgesteld met gewerkte dagen.
  • Deze gelijkstelling geldt eventueel ook voor andere voordelen die verwijzen naar de wetgeving jaarlijkse vakantie, in het bijzonder sommige sectorale eindejaarspremies. Belangrijk hierbij is de exacte formulering van deze verwijzing.
  • Voor de bedienden genieten werkgevers onder bepaalde voorwaarden een compensatie vanwege de RSZ. Hierover berichtten we reeds op 15 december.

1. Situering

In oktober kondigde de federale regering aan dat de perioden van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in 2021 ingevolge de coronacrisis en ingevolge de overstromingen een gelijkstelling zullen genieten voor de jaarlijkse vakantie. Voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de coronacrisis zou dit een verlenging impliceren. Voor deze vorm van tijdelijk werkloosheid gold er immers reeds een gelijkstelling voor de perioden gelegen in 2020.

2. Gelijkstelling eindelijk juridisch geregeld

Een regeringsaankondiging is op zich uiteraard onvoldoende opdat de gelijkstelling effectief realiteit wordt. Een koninklijk besluit is vereist. En dat koninklijk besluit verscheen – eindelijk – op 21 december in het Staatsblad. Als gevolg hiervan:

  1. genieten de perioden in 2021 van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de coronapandemie een gelijkstelling voor de berekening van de jaarlijkse vakantie. Dus een gelijkstelling voor de jaarlijkse vakantiedagen en het vakantiegeld dat men in 2022 zal genieten;
  2. genieten de perioden in 2021 van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de uitzonderlijk weersomstandigheden van 14 en 15 juli 2021 een gelijkstelling voor de berekening van de jaarlijkse vakantie. Dus een gelijkstelling voor de jaarlijkse vakantiedagen en het vakantiegeld dat men in 2022 zal genieten.

3. De gelijkstelling geldt eventueel ook voor andere voordelen

Voor de berekening van voordelen, in het bijzonder de eindejaarspremie, verwijzen bepaalde sectoren en ondernemingen naar de wetgeving op de jaarlijkse vakantie om de gelijk te stellen afwezigheden te bepalen. De voormelde gelijkstelling van 2020 had dan ook een impact op de hoogte van eindejaarspremies in sommige sectoren.
Net zoals bij die gelijkstelling van 2020 koos de federale regering er ook deze keer voor om niet het koninklijk besluit van 1967 inzake de jaarlijkse vakantie te wijzigen. De regering koos opnieuw om de gelijkstelling te realiseren met een apart koninklijk besluit, zonder enige verwijzen naar dat van 1967. De potentiële impact op voordelen zoals bijvoorbeeld de eindejaarspremie is bijgevolg dezelfde als bij de gelijkstelling van 2020.

Concreter:

  • verwijst de rechtsbron van het voordeel – bijvoorbeeld de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst in geval van de sectorale eindejaarspremie – louter naar het koninklijk besluit van 1967 voor de gelijk te stellen afwezigheden, dan moet men de perioden van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in 2021 ingevolge de coronapandemie en ingevolge de overstromingen niet gelijkstellen voor dat voordeel;
  • verwijst de rechtsbron evenwel in algemene bewoordingen naar de wetgeving inzake jaarlijkse vakantie, dus zonder hierbij expliciet te beperken tot het koninklijk besluit van 1967, dan moeten deze perioden van tijdelijke werkloosheid wel gelijkgesteld worden voor het voordeel.

4. Compensatie voor werkgevers

Eerder berichte we reeds over de compensatie die werkgevers kunnen genieten voor deze gelijkstelling. De compensatie geldt enkel voor de bedienden en wordt toegekend door de RSZ. De modaliteiten kunt u raadplegen in ons artikel ter zake.

 

 

Bron: