Tewerkstelling conform artikel 17 KB RSZ : Maaltijdcheques en andere sociale voordelen moeten worden belast als een divers inkomen !

Van 

Het werkgeversgedeelte in een maaltijdcheque toegekend aan een werknemer tewerkgesteld in het kader van artikel 17 KB RSZ is niet alleen een bezoldiging waarmee moet rekening gehouden worden om na te gaan of het toegelaten jaarbedrag niet wordt overschreden en dus belast wordt als een divers inkomen. Het zal ook belast worden als een divers inkomen. Dit geldt ook voor andere sociale voordelen.


In ons artikel -  Verenigingswerk in 2021 is een tewerkstelling conform artikel 17 KB RSZ in 2022 – lichtten we o.a. het fiscale luik toe van de bezoldigingen toegekend aan werknemers tewerkgesteld in het kader van artikel 17 KB RSZ.

De bezoldigingen voor activiteiten geleverd onder artikel 17 KB RSZ, met uitzondering van die geleverd voor de VRT, de R.T.B.F. en de B.R.F., en die vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen worden op het einde van het jaar als een divers inkomen belast : belastingtarief van 20% na een forfaitaire kostenaftrek van 50%, dus finaal 10%.

Ingeval de prestaties geleverd in het kader van artikel 17 KB RSZ onderworpen zijn aan socialezekerheidsbijdragen (omdat het aantal toegelaten uren overschreden werd) of wanneer de ontvangen bezoldigingen (met inbegrip van die uit de deeleconomie) een jaarbedrag van 6.540. € (bedrag van toepassing voor inkomstenjaar 2022) overschrijden, dan worden deze bezoldigingen niet als een divers maar als een beroepsinkomen belast en moet er op die bezoldigingen bedrijfsvoorheffing ingehouden worden.

De bezoldigingen waarmee moet rekening gehouden worden om na te gaan of het jaarbedrag al dan niet werd overschreden zijn alle vergoedingen toegekend voor prestaties geleverd in het kader van artikel 17 KB RSZ, met inbegrip van de sociale voordelen zoals vermeld in artikel 38 van het WIB en vergoedingen tot geheel of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van inkomsten. Het betreft dus niet alleen beloningen maar ook andere voordelen en kostenvergoedingen.

De fiscus bevestigde ons wel dat terugbetalingen van kosten eigen aan de werkgever niet moeten meegeteld worden om dit jaarbedrag te controleren.

Het werkgeversgedeelte in een maaltijdcheque toegekend aan een werknemer is een sociaal voordeel waarmee bijgevolg moet rekening gehouden worden om na te gaan of het jaarbedrag al dan niet werd overschreden. Men kan zich nu de vraag stellen of dergelijk voordeel ook een belastbaar voordeel is waarop de werknemer belastingen zal moeten betalen.

In een antwoord op een parlementaire vraag, heeft de Minister van Financiën medegedeeld dat “op basis van de vigerende wettelijke bepalingen” het werkgeversgedeelte in een maaltijdcheque toegekend aan een werknemer tewerkgesteld in het kader van artikel 17 KB RSZ niet alleen een bezoldiging is waarmee moet rekening gehouden worden om na te gaan of het toegelaten jaarbedrag niet wordt overschreden en dus belast wordt als een divers inkomen. Het zal ook beschouwd worden als een divers inkomen waarop belastingen moeten betaald worden. Dit geldt ook voor alle andere sociale voordelen zoals vermeld in artikel 38 van het WIB toegekend aan een werknemer tewerkgesteld in het kader van artikel 17 KB RSZ.

Bron : Vragen en Antwoorden Kamer 2021-202, Bulletin nr. 88-088, 197