Te Koud en te warm op het werk: te nemen maatregelen


58506

Het Kb van 4 juni 2012 zorgt voor een nieuw hoofdstuk II van titel IV in de Codex over het Welzijn op het Werk. Het besluit is van toepassing op de werkgevers en de werknemers en op de daarmee gelijkgestelde personen, zoals bedoeld in artikel 2, § 1 van de Welzijnswet van 4 augustus 1996.

Deze nieuwe voorschriften in het kader van de thermische omgevingsfactoren van klimatologische of technische aard op de arbeidsplaats, kunnen in het kort als volgt worden samengevat:

  • Op basis van een risicoanalyse wordt de werkgever verplicht om passende preventiemaatregelen te nemen op de arbeidsplaats.  Daarbij houdt hij rekening met o.a. volgende factoren: de luchttemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de luchtstroomsnelheid, de thermische straling veroorzaakt door de zon of door technologische omstandigheden en de fysieke werkbelasting. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de gebruikte werkmethodes en arbeidsmiddelen en de eigenschappen van de werkkledij en van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierdoor kan de werkgever de blootstelling aan, al naargelang het geval, koude of warmte en de daaruit voortvloeiende risico’s voorkomen of tot een minimum te beperken.
  • In bepaalde situaties van overmatige warmte of koude worden specifieke maatregelen opgelegd. Het gaat o.a. over het voorzien van aangepaste werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen, het beperken van de luchtstroomsnelheid op de werkplaats tot zelfs het kosteloos ter beschikking stellen van warme dranken voor de werknemers.
  • Tot slot worden bepaalde groepen van werknemers onderworpen aan een passend gezondheidstoezicht.

Deze nieuwe voorschriften treden in werking op 01/07/2012.

Meer informatie kan u vinden op de site van de FOD WASO: http://www.werk.belgie.be/defaultNews.aspx?id=36907