Syndicale acties in de onderneming: hoe reageren?

Van 
75210

Onder invloed van de terroristische aanslagen in Parijs hebben de vakbonden beslist hun publieke acties te vervangen door acties in de ondernemingen. De werkgever die met dergelijke acties wordt geconfronteerd moet niet alles aanvaarden.

Als gevolg van de terroristische aanslagen vorige week in Parijs en de zoektocht naar terroristen die in Frankrijk en België nog op de vlucht zijn, heeft de Belgische regering het alarmniveau van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) verhoogd van niveau 2 naar niveau 3.

Sommige vakbonden houden hiermee rekening bij het organiseren van acties tegen de regeringsmaatregelen. Zo werd ons bijvoorbeeld meegedeeld dat het actieplan aangekondigd door het ABVV  dat stakingsacties en manifestaties voorziet, zou worden aangepast. Volgens het ABVV zullen “alle publieke manifestaties en concentraties in de volgende weken worden opgeschort en vervangen door informatievergaderingen in de ondernemingen. Deze kunnen gepaard gaan met werkonderbrekingen. De geplande stakingen worden bijgevolg wel aangehouden.”

Hoe als werkgever reageren op dit soort acties in zijn onderneming?

Men moet hier een onderscheid maken naargelang men te maken heeft met een onderneming met vakbondsafvaardiging of niet, en de betrokken sector, om de beperkingen van de acties van de vakbondsafgevaardigingen na te gaan. We verwijzen u in dit verband naar de sectorale informatie op onze website over het statuut van de vakbondsafvaardiging dat van toepassing is in het paritair comité dat voor het personeel van de werkgever bevoegd is. In ieder geval wordt het recht van de vakbondsafvaardigingen om mededelingen aan het personeel te doen (in de uitoefening van hun syndicale opdracht) algemeen erkend: de frequentie, de periodes, de termijnen om de werkgever hiervan te verwittigen ... zijn hernomen in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten die u in onze sectorale informatie kunt lezen.

Werkonderbrekingen daarentegen behoren niet tot een gewone gang van zaken. Deze onderbrekingen zullen worden beschouwd als niet betaalde afwezigheidsperiodes.