Sociale verkiezingen 2020: nieuwe mogelijkheid om te voorzien in alternatieve verkiezingswijzen wegens COVID-19

Van 
102166

 

Ondanks de huidige gezondheidscrisis wegens COVID-19 gaan de sociale verkiezingen wel degelijk door tussen 16 en 29 november 2020. De sociale partners hebben evenwel een akkoord gesloten om de mogelijkheden inzake elektronisch stemmen op afstand en stemming per brief uit te breiden.

Om de stemverrichtingen in zo veilig mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden, werd de ondernemingen aanbevolen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden en akkoorden te sluiten over stemming per brief of elektronisch stemmen   vanaf de gebruikelijke werkpost.

De gezondheidssituatie wordt echter slechter met de dag en tal van ondernemingen hebben  de deadline (X+56) voor het sluiten van een akkoord over elektronisch stemmen of stemming per brief overschreden.

Om dit probleem te verhelpen hebben de sociale partners, volgens een bericht van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, een akkoord gesloten over een nieuwe spectifieke omkadering van de wijzen van stemming. Dit akkoord luidt als volgt:

  1. Aan ondernemingen en organisaties die kandidaten hebben voorgedragen wordt de mogelijkheid gelaten om, ook na dag X+56, nog akkoorden te sluiten inzake elektronisch stemmen op afstand en stemming per brief. Zo nodig kan het aantal stembureaus en de verdeling van de kiezers over de stembureaus nog worden aangepast overeenkomstig dit akkoord.
     
  2. Een akkoord inzake stemming per brief kan, bovenop de 4 hypotheses voorzien bij wet, eveneens worden gesloten voor werknemers die op de dag van stemming in de onderneming aanwezig zijn, in geval de stemming ter plaatse omwille van Corona niet veilig kan worden georganiseerd.
     
  3. In geval van stemming per brief, kan er met de organisaties die kandidaten hebben voorgedragen een akkoord worden gesloten dat stembiljetten per brief die tot maximaal 5 dagen na het sluiten van de stemming toekomen, als geldig in aanmerking worden genomen bij de stemopneming. In dat geval wordt de stemopneming in feite  verdaagd.
     
  4. In het geval van stemming per brief, kunnen de stembiljetten samen met de oproepingsbrief ook via een gewone prioritaire zending aan de kiezer worden bezorgd: een aangetekende zending is niet langer noodzakelijk. De werkgever moet wel het bewijs van de verzending kunnen leveren. Dit kan bijvoorbeeld door getuigen toe te laten bij het klaarmaken van de verzending.
     

Opgelet: Aangezien de procedure van de sociale verkiezingen van openbare orde is, moet dit akkoord in wettekst worden omgezet.De sociale partners hebben dan ook gevraagd om in het nodige wettelijke kader te voorzien, waar nodig met terugwerkende kracht, zodat aan alle betrokken partijen de nodige rechtszekerheid wordt geboden.Dit wettelijke kader wordt momenteel met spoed uitgewerkt. We brengen u op de hoogte zodra de wettekst verschenen is.

Voor ondernemingen die intekenden op ons pakket:
Alle bovengenoemde elementen kunnen zonder probleem in  XY-TOOL worden verwerkt. Modelakkoorden inzake elektronisch stemmen en stemming per brief zijn beschikbaar.

 

 

jQuery(function ($) { if (!document.getElementById("searchresult")) { $("#keywordsection").hide(); } });