Relance-overuren: de fiscale vrijstelling verdwijnt wanneer de werkgever een extra verloning betaalt

Van 

Een wetsontwerp bepaalt dat werknemers vanaf 1 juli weer extra vrijwillige overuren kunnen presteren, de zogenaamde relance-overuren. Er is geen overloon verschuldigd voor deze overuren, die vrijgesteld zijn van sociale en fiscale lasten. Als de werkgever echter een extra verloning betaalt voor deze relance-uren, zijn deze wel belast!


De fiscale vrijstelling geldt niet voor vrijwillige relance-overuren waarvoor een extra verloning wordt betaald.

In de officiële toelichting bij het wetsontwerp wordt verduidelijkt dat de fiscale vrijstelling slechts van toepassing is als de bezoldigingen voor het relance-uur niet meer bedragen dan de bezoldigingen die voor dat uur verschuldigd zouden zijn indien het niet om een overuur zou gaan.  

Eventuele toeslagen voor nachtwerk, werk op zondag, enz. die zijn vastgelegd in een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement of collectieve arbeidsovereenkomst en die ook verschuldigd zijn wanneer er geen overwerk wordt gepresteerd, worden niet beschouwd als extra bezoldigingen.

Daarentegen verdwijnt de fiscale vrijstelling zodra de werkgever vrijwillig een extra verloning, een conventioneel overloon betaalt voor het relance-overuur. In dat geval wordt het relance-uur volledig belast en moet er bedrijfsvoorheffing worden ingehouden. Omdat dit bovendien geen wettelijk maar enkel een conventioneel overloon is, kunnen de fiscale voordelen van overuren met een wettelijke toeslag (vermindering van de bedrijfsvoorheffing en gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing) niet worden toegepast.

We weten momenteel nog niet of de toekenning van een extra verloning ook zal leiden tot het verlies van de vrijstelling van sociale bijdragen.

Opgelet: de tekst van dit wetsvoorstel moet nog worden aangenomen en kan nog worden gewijzigd. Wij brengen je op de hoogte van zodra de wet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd is.

Bron: 

Wetsontwerp van 26 juni 2023 tot uitvoering van het sociaal akkoord in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2023-2024, Parl. St. Nr. 3446/001.

Zie ook onze vorige sociale actualiteit van 27 juni 2023 "Opnieuw relance-overuren voor 2023-2025"