Primostarters : Verlaagde minimumbijdragen voor zelfstandigen die in hoofdberoep starten


90192

Er werd een nieuwe stap gezet om het ondernemersschap in België aan te moedigen !

Vanaf 1 april 2018 wordt de inkomensdrempel die als basis dient voor de berekening van de definitieve minimumbijdrage voor bepaalde “starters” verlaagd van 13.550,50 € naar 6997,55 € *. Bijgevolg zal de bijdrage minimum 372,61 € bedragen * voor de betrokken kwartalen.  Voor de zelfstandigen waarvan het inkomen tussen deze twee grenzen zou liggen, zal een verminderde bijdrage worden berekend.

Deze maatregel is enkel van toepassing op de eerste 4 opeenvolgende kalenderkwartalen van activiteit en heeft geen enkele negatieve invloed op de sociale rechten die u opbouwt door de betaling van sociale bijdragen (pensioen, ziekte-en invaliditeitsverzekering, enz…).

Niettegenstaande zal de voorlopige opeisbare bijdrage initieel nog steeds worden berekend op de drempel van 13.550,50 € *.  Om te kunnen genieten van een verminderde bijdrage, dient de zelfstandige een aanvraag tot vermindering in te dienen.  De mogelijke verminderingsdrempels zijn de volgende:

  • 9.033,67 € wat overeenstemt met een kwartaalbijdrage van 481,04 €
  • 6.997,55 € wat overeenstemt met een kwartaalbijdrage van 372,61 €.

* bedragen geldig in 2018

Vergeet bij de raming van uw jaarinkomen niet het principe van de proratisering toe te passen.  Voor meer informatie hierover, klik hier.

Welke zelfstandigen komen in aanmerking ?

  • Beginnende zelfstandigen in hoofdberoep die voordien nooit een zelfstandige activiteit hebben uitgeoefend.
  • De zelfstandigen in bijberoep of de student-zelfstandigen die voor het eerst zelfstandige in hoofdberoep worden.
  • Zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit hernemen.

De hernemende zelfstandige mag zijn vorige zelfstandige activiteit niet als hoofdberoep, meewerkende partner of gelijkgesteld met een bijberoep (art37) hebben uitgeoefend gedurende 20 kwartalen voorafgaand aan de herneming.

Welke kwartalen komen in aanmerking ?

Deze maatregel treedt in werking op 1 april 2018.

Deze maatregel kan ook van toepassing zijn, voor één of meerdere kwartalen, op zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit reeds begonnen zijn tussen 1 juli 2017 en 31 maart 2018.

Voor zover zijn inkomen van 2018 onder de gewenste drempel ligt, zal een zelfstandige die :

  • zijn activiteit gestart is tijdens het 3e kwartaal 2017, kunnen genieten van deze maatregel voor het 2e kwartaal 2018;
  • zijn activiteit gestart is tijdens het 4e kwartaal 2017, kunnen genieten van deze maatregel voor het 2e en 3e kwartaal 2018;
  • zijn activiteit gestart is tijdens het 1e kwartaal 2018, kunnen genieten van deze maatregel voor het 2e, 3e en 4e kwartaal 2018.

Hoe genieten van deze vermindering van voorlopige bijdragen ?

Deze vermindering van sociale bijdragen wordt niet automatisch toegepast.  U dient hiervoor een aanvraag in te dienen aan de hand van een formulier dat u hier kan vinden.

U dient bij uw aanvraag alle nodige bewijsstukken toe te voegen die aantonen dat uw inkomen onder de door u  gekozen wettelijke grens zullen liggen.