Pokémon Go op het werk: een ontslag is mogelijk

Van 
80099

Pikachu, Bulbizarre, Salamèche, ... U kent deze beestjes misschien niet maar sommige werknemers kennen er alles van! Hoe omgaan Pokémon Go in uw bedrijf?

De spelers van Pokémon Go kunnen echte Pokémon-deskundigen worden en dankzij deze virtuele realiteit de legendarische dieren vangen in hun directe omgeving. Dit spel is zeer populair in België en sommige werknemers spelen Pokémon Go zelfs tijdens hun werkuren.

Wat kan u doen om dit fenomeen onder controle te houden?

Een belangrijk kenmerk van Pokémon Go is dat de speler zich tijdens het spel moet verplaatsen. Het doel van het spel is om een Pokémon van iedere soort te vangen en het meest krachtige monster te vangen om andere spelers te verslaan. Waar zijn deze Pokémons te vinden? Op de hoek van de straat, in een park en zelfs… op het werk!

Hoe te reageren als een werknemer Pokémon Go speelt op het werk?

De belangrijkste plicht van een werknemer is om zijn werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig te verrichten, op tijd, plaats en wijze zoals overeengekomen. Uw werknemer mag dus geen Pokémons vangen tijdens de werkuren!

U mag uw werknemer niet ontslaan als hij deze plicht voor de eerste keer niet naleeft. Er is dan geen wettige ontslagreden, vooral niet wanneer het om een geïsoleerd incident van korte duur gaat. In dit geval geeft u hem een schriftelijke verwittiging en vraagt u hem om de Pokémonjacht buiten zijn werkuren  voort te zetten.

Als uw werknemer na twee schriftelijke verwittigingen nog steeds Pokémon Go speelt tijdens zijn werkuren, dan kan u overwegen om tot ontslag over te gaan. Twee voorafgaandelijke schriftelijke verwittigingen zijn zeer belangrijk: zonder deze schriftelijke verwittigingen is het immers moeilijk om het foute gedrag van de werknemer te bewijzen.

Een proactieve aanpak kan erin bestaan om duidelijke regels mee te delen aan uw werknemers over het gebruik van zo’n applicatie op het werk.

Pokémon Go is ook een goede gelegenheid om de bepalingen in het arbeidsreglement omtrent het gebruik van internet en sociale media te actualiseren.

De Pokémon-spelers zijn dus gewaarschuwd!