Loonnorm 2019-2020: eerste stap

Van 
93083

Het secretariaat van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft zijn verslag over de maximaal beschikbare marge voor de ontwikkeling van de loonkosten uitgebracht. Volgens de berekeningen bedraagt de maximaal beschikbare marge 0,8% voor 2019-2020.

Als ondersteuning van de interprofessionele loononderhandelingen, bezorgt het secretariaat van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven aan de Groep van Tien een Technisch Verslag, dat de berekeningen voor de maximale beschikbare marge omvat. Deze marge wordt berekend op basis van de verwachte loonontwikkelingen in de referentielanden – Duitsland, Frankrijk en Nederland – en de prognoses voor de loonindexatie in België. Ze houdt eveneens rekening met de loonkloof die mogelijk is ontstaan tussen België en de drie referentielanden sinds 1996.

Volgens de berekeningen bedraagt de maximaal beschikbare marge 0,8% voor de periode 2019-2020.

Pas op! Deze maximale marge moet wel nog goedgekeurd worden door de Groep van Tien en vervolgens vastgelegd worden in een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in de Nationale Arbeidsraad (afsluiten van een interprofessioneel akkoord 2019-2020).

Van zodra dit gebeurd is, kunnen de sectoren, of de ondernemingen inzoverre de sectoren nog ruimte hebben gelaten daarvoor, deze maximale loonmarge invullen met loonsverhogingen of toekenning van andere nieuwe voordelen.

Advies: we raden u aan voor het ogenblik nog geen verbintenissen ten opzichte van uw personeel aan te gaan!