Inhouding van de belasting aan de bron in Frankrijk vanaf januari 2019

Van 
92187

Vanaf 1 januari 2019 zullen de Franse belastingplichtigen de belasting op hun beroepsinkomsten betalen via een inhouding op het loon. Welke gevolgen heeft dit voor Belgische werkgevers die werknemers tewerkstellen die in Frankrijk belastingen betalen?

Zoals vermeld in ons artikel van 30 mei 2018 wordt momenteel een fiscale hervorming doorgevoerd in Frankrijk. Een van de ingevoerde maatregelen is de inhouding van de belasting aan de bron. Dit komt eigenlijk neer op het systeem van bedrijfsvoorheffing dat we in België kennen.

1. Inhouding aan de bron: wat is dat?

Inhouding aan de bron bestaat uit het innen van de belasting op het ogenblik dat de belastingplichtige de inkomsten ontvangt waarop de belasting betrekking heeft.

2. Hoe werkt dit in de praktijk voor ondernemingen?

Om deze inhouding aan de bron mogelijk te maken, bezorgen de werkgevers of hun sociale secretariaten maandelijks de nodige informatie aan de belastingadministratie via een aangifte, 'Déclaration Sociale Nominative' (DSN) genoemd.

3. Wat zal de rol van de werkgever zijn?

De werkgever heeft 3 verplichtingen:

  • het inhoudingspercentage toepassen dat door de 'Direction Générale des Finances Publiques' wordt voorzien;
  • de inhouding aan de bron uitvoeren op het te betalen nettoloon van een betrokken door het percentage toe te passen op het netto belastbaar inkomen;
  • in de daaropvolgende maand de inhoudingen aan de bron van voorafgaande maand doorstorten naar de 'Direction Générale des Finances Publiques'.

4. Hoe wordt het inhoudingspercentage meegedeeld?

  • in het licht van de invoering vanaf januari 2019

Vanaf september 2018 wordt een documentatie digitaal ter beschikking gesteld door de belastingadministratie. Aan de hand van dit bestand moeten de tarieven worden aangepast in de loonprogramma's zodat alles tegen januari 2019 operationeel is.

  • vanaf januari 2019

Elke maand moet de werkgever of zijn sociaal secretariaat de evolutie volgen van het inhoudingspercentage dat op de werknemers van toepassing is. Hiertoe zal een maandelijks verslag van de belastingadministratie ter beschikking worden gesteld. Dit zal indien nodig worden aangepast en moet worden hernomen op de loonbrieven van de volgende maand.

Concreet wordt de inhouding aan de bron als volgt ingevoerd:

Lente 2018 Zomer 2018
De belastingplichtige controleert zijn inkomsten 2017. Op basis van zijn aangifte berekent de belastingadministratie het bedrag van zijn belasting en het inhoudingspercentage dat vanaf januari 2018 van toepassing is. De belastingplichtige beschikt over zijn inhoudingspercentage. Dit staat vermeld op zijn online inkomstenaangifte en op zijn 'avis d’impôt'. Koppels kunnen dan kiezen voor individuele tarieven. De werknemers die dit wensen, kunnen ervoor kiezen dat hun persoonlijk tarief niet wordt meegedeeld aan hun werkgever die dan een niet-gepersonaliseerd tarief toepast.

Vanaf september 2018 moet de werkgever of zijn sociaal secretariaat het percentage bekomen dat via de DSN voor de belastingplichtige werd weerhouden.

5. Tot wie zich wenden voor alle vragen betreffende de inhouding aan de bron?

De belastingadministratie blijft de voornaamste gesprekspartner voor alle vragen betreffende de inhouding aan de bron:

  • Ze zal het inhoudingspercentage berekenen voor elke belastingplichtige en het hem meedelen;
  • Ze zal de ontvanger zijn van eventuele aanvragen tot aanpassing van het inhoudingspercentage vanwege de belastingplichtigen;
  • Ze zal, net zoals vandaag, de inkomensaangiften van de belastingplichtigen ontvangen.
  • Ze zal het uiteindelijke bedrag van de belasting berekenen.
  • Ze zal de betaling van het saldo aan belastingen ontvangen of de eventueel te veel betaalde belasting terugbetalen.

De belastingsplichtige moet trouwens in geval van wijziging die een impact heeft op het niveau van zijn inkomsten (huwelijk, geboorte, ...) de belastingadministratie hiervan onmiddellijk verwittigen indien hij wenst dat zijn inhoudingspercentage wordt aangepast.

6. Hoe zal de fiscale vertrouwelijkheid van de werknemers worden gewaarborgd?

De werknemer moet geen informatie aan zijn werkgever geven. De belastingadministratie blijft de enige gesprekspartner van de belastingplichtige en is de enige die de tarieven aan de werkgevers meedeelt. Het tarief van de inhouding aan de bron van de werknemers zal trouwens onder het beroepsgeheim vallen.

7. Welke impact zal deze hervorming hebben op de Belgische werkgevers die werknemers tewerkstellen die in Frankrijk belastingen moeten betalen?

Wij geven u hierna de situaties waarmee Belgische werknemers kunnen geconfronteerd worden en wat zij moeten doen.

7.1. De Belgische werkgever stelt in Frankrijk Franse rijksinwoners tewerk

De Franse inhouding aan de bron zoals uiteengezet hierboven zal moeten toegepast worden. De werkgever moet bijgevolg het toepasselijke percentage in te houden, dit op de loonbrief vermelden en de aldus ingehouden belasting te storten aan de Franse belastingadministratie.

7.2. De Belgische werkgever stelt in Frankrijk werknemers tewerk die geen Franse rijksinwoner zijn.

De hierboven uiteengezette regels inzake de inhouding aan de bron zijn als zodanig niet van toepassing op niet-Franse rijksinwoners (bv. Belgische werknemers) die in Frankrijk werken (bv. in het kader van een detachering of de toepassing van een detachering).
Als deze werknemers aan de inkomstenbelasting in Frankrijk zijn onderworpen, moet een inhouding aan de bron toch worden geheven, volgens de al bestaande formaliteiten (indiening van een maandelijkse aangifte via een ander mededelingsmiddel).

7.3. De Belgische werkgever stelt in België Franse rijksinwoners tewerk die het statuut van Franse grensarbeider hebben

Er zal geen Franse inhouding aan de bron zijn zoals hierboven vermeld. De inkomstenbelasting van grensarbeiders is onderworpen aan de betaling van maandelijkse of driemaandelijkse voorschotten door de belastingadministratie, via een inhouding op de bankrekening van de belastingplichtige werknemer. De administratie zal dit bedrag berekenen, op basis van de laatst ingediende aangifte.

Group S via zijn partners in Frankrijk kan de werkgevers in deze verschillende situaties ondersteunen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de internationale afdeling van Group S: international@groups.be

We houden u op de hoogte van de gevolgen van deze hervorming.

Nuttige link : https://www.economie.gouv.fr/prelevement-a-la-source

Bron : GROUP S France