HR-outsourcing: een strategische beslissing die loont

Van 

Outsourcing als integraal onderdeel van je HR-strategie, het is geen nieuwe trend. Toch zien steeds meer bedrijven de meerwaarde in van zo’n aanvulling van competenties in hun organisatie. Maak kennis met Petra Fostier, outsourcing manager bij Group S en ontdek de voordelen van outsourcing voor je HR-afdeling.


HR-outsourcing: een strategische beslissing die loont

Outsourcing als integraal onderdeel van je HR-strategie, het is geen nieuwe trend. Toch zien steeds meer bedrijven de meerwaarde in van zo’n aanvulling van competenties in hun organisatie. Maak kennis met Petra Fostier, outsourcing manager bij Group S en ontdek de voordelen van outsourcing voor je HR-afdeling.

Outsourcing: een win-win samenwerking

Of je het nu outsourcing of uitbesteding noemt, Petra Fostier heeft het liever over samenwerking en vereenvoudiging. Het is een strategische beslissing voor de klant om een taak, een project of zelfs een hele HR-afdeling aan een gespecialiseerde HR-dienstverlener toe te vertrouwen." Geen enkele van mijn klanten ziet onze samenwerking als een kostenpost. Integendeel, het is eerder een manier om kosten te besparen en middelen vrij te maken. Want wees nu eerlijk, wie heeft op elk moment alle vaardigheden en competenties in huis? Outsourcing is net heel intelligent want je brengt nieuwe en ontbrekende vaardigheden en competenties naar je eigen personeelsafdeling.

Administratie en innovatie

Outsourcing betekent ook bedrijven begeleiden bij de algemene organisatie van hun
human resources. Faciliteren, vereenvoudigen en de leiding nemen. "We voeren niet alleen uit, we zijn ook proactief in het voorstellen van handige planningtools. Zoals AAPI en Pootsy, twee toepassingen van Group S die het personeelsbeheer in de horeca en de dienstenchequesector vergemakkelijken.

We werken steeds meer samen met klanten aan salarissenbenchmarks en salarisoptimalisatie en helpen hen om hun HR-beleid te vernieuwen en processen te verbeteren.

Nieuwe outsourcingtrends

Vervanging bij ziekte of tijdelijke afwezigheid, structurele of zelfs strategische versterking... dat zijn vrij standaard outsourcingopdrachten. Toch merkt Petra Fostier nieuwe trends in de vraag van klanten. "We werken steeds vaker samen om salarissen te benchmarken, loonpakketten te optimaliseren, HR-beleid te vernieuwen en processen te verbeteren. En dat is geen toeval in een tijd waarin alles draait om het behouden en aantrekken van talent. "Onze klanten willen het beter doen dan de concurrentie en houden de markt die voortdurend verandert nauwlettend in de gaten. Employer branding is een prioriteit geworden.

Outsourcing als strategische beslissing

Outsourcing is uitgegroeid tot een echt strategische beslissing, waardoor langdurige partnerships met HR-dienstverleners ontstaan. Volgens Petra Fostier stelt dit organisaties in staat om vaardigheden te verwerven, technologisch te evolueren en hun personeelsbeheer concreet te verbeteren. Kortom, het versterkt hun concurrentiepositie. Outsourcing is dus niet alleen een economische keuze. Het helpt ook om innovatie en groei te stimuleren.

Het verschil maken met een talentenpool

Zoals altijd is de uitdaging je te kunnen onderscheiden op de markt. Petra Fostier gaat deze uitdaging aan met een team van HR-experten die onmiddellijk beschikbaar zijn. "In alle bescheidenheid denk ik dat dat echt onze kracht is. Ik ben erin geslaagd om een talentenpool op te bouwen die ik kan detacheren zodra klanten daar behoefte aan hebben. Behalve onze snelle inzetbaarheid zijn onze wendbaarheid en oplossingsgerichtheid echte troeven. We zoeken altijd oplossingen op maat van onze klant.

 

En hoewel Petra het bedrijf van een klant natuurlijk niet van binnen en van buiten kent, weet ze wel dat haar consultants toppers in hun vakgebied zijn. "We gaan altijd vol inspiratie van de ene opdracht naar de andere, en delen onze knowhow, ideeën en inzichten met al onze klanten.

Een dienstverlener die klanten graag zien komen

Het unieke aan outsourcing is volgens Petra Fostier dat bedrijven hen echt graag zien komen. “We brengen oplossingen, de HR-afdeling kan er vanop aan dat we voor continuïteit en structuur zorgen. Want outsourcing helpt vaak om orde te scheppen in de chaos, om ademruimte te creëren. "En ja, daar krijgen we vaak een bloemetje voor, letterlijk en figuurlijk.

Staat outsourcing synoniem voor payrolling?

Ja, maar het is meer dan dat. HR-outsourcing is ook alles wat je niet zelf wil of kan doen. "We kunnen een hele HR-afdeling overnemen als dat nodig is. Als we het mandaat krijgen, werken we nauw samen met de werknemers om hun vragen te beantwoorden of om hen te ondersteunen in hun carrière," legt Petra Fostier uit.

No one size fits all

Als outsourcing consultant heb je een heel specifieke job. Je hebt verschillende petjes, je moet flexibel en veerkrachtig zijn. "Het is niet iedereen gegeven. Het vraagt specifieke vaardigheden en je moet je snel kunnen aanpassen aan verschillende bedrijfsculturen. Een one size fits all is dus niet aan de orde. Maar dat maakt het net spannend", benadrukt Petra.

 

Waarom je volgens Petra Fostier beroep moet doen op HR-outsourcing:

  • Je hebt de ambitie om groei en verandering binnen je bedrijf te faciliteren
  • Je wil je blijven focussen op je eigen kernactiviteiten
  • Je wil nieuwe competenties aantrekken om bedrijfscontinuïteit te garanderen

 

Is outsourcing iets voor jouw bedrijf?

Marilena Cocerhan staat je graag te woord.
Je kan haar contacteren via: +32 477 99 75 79 of outsourcing.gsms@groups.be