Fiscale fiches: niets vergeten?

Van 

U moet de fiscale fiches met de inkomsten, kosten eigen aan de werkgever en andere vergoedingen die u in 2021 toekende vóór 1 maart indienen bij de fiscus. Vergewis u ervan dat u niets bent vergeten aan te geven. Anders riskeert u te worden beboet.


Fiscale fiches

Alle werkgevers moeten vóór 1 maart 2022 langs elektronische weg de fiscale fiches met daarin de inkomsten, kosten eigen aan de werkgever en andere vergoedingen die zij tijdens het jaar 2021 hebben betaald of toegekend aan hun werknemers bij de fiscus indienen.

Die fiscale fiches zijn belangrijke documenten, zowel voor hij die ze aflevert als voor hij die ze ontvangt. De werkgever moet hiermee immers zijn uitgaven verantwoorden. De werknemer of bedrijfsleider kan met de gegevens vermeld op die fiche zijn belastingaangifte invullen.

Afhankelijk van de aard van de verkrijger (vb. werknemer, bedrijfsleider) en/of de aard van de toegekende vergoedingen (vb. bezoldigingen, vervangingsinkomsten) moet er een ander model van fiscale fiche worden afgeleverd. U vindt de verschillende modellen van fiscale fiches en de instructies om deze correct in te vullen hier terug.

Tijdige en correcte indiening of boete

De fiscus kondigde eind 2015 aan dat ze iedere laattijdige of onvolledige indiening van de fiscale fiches zou bestraffen met een geldboete van 50 EUR tot 1.250 EUR en/of een belastingverhoging van 10 % tot 200 %.

Wil u die sancties vermijden, zorg er dan voor dat uw fiscale fiches correct en volledig ingevuld zijn en dat ze tijdig worden ingediend.

Voordelen toegekend door gelieerde buitenlandse vennootschappen

Sinds 1 maart 2019 moeten werkgevers wiens werknemers bezoldigingen verkrijgen vanwege buitenlandse vennootschappen, bedrijfsvoorheffing berekenen en inhouden voor die voordelen. Daarenboven moeten de werkgevers deze bezoldigingen vanaf 2019 ook declareren op de fiscale fiche van de werknemer.

Meer informatie ter zake vindt u in ons actua-artikel van 18 februari 2019.

Vergeet niet de kosten eigen aan de werkgever!

Wanneer de werkgever aan zijn werknemers kosten eigen aan de werkgever terugbetaald zijn die vergoedingen in principe vrijgesteld van belastingen. Toch moeten die kosten vermeld worden op de fiscale fiche (en ook op de individuele rekening).
Met het oog op het opmaken van correcte fiscale fiches en individuele rekeningen is het dus belangrijk dat werkgevers alle terugbetaalde onkosten meedelen aan het sociaal secretariaat. Ook terugbetaalde kosten op basis van bewijsstukken (bijvoorbeeld op basis van kasticketjes)!

Afhankelijk van hoe die kosten eigen aan de werkgever werden bepaald, zal de vermelding op de fiscale fiche anders moeten gebeuren (zie schema). Verschillende scenario’s zijn denkbaar. Zo kan hij de beroepskosten terugbetalen ten belope van het reële bedrag, mits voorlegging door de werknemer van de gepaste bewijsstukken (facturen, kasbonnetjes, btw-bonnetjes, enz.). Soms wordt er echter ook gewerkt met forfaitaire onkostenvergoedingen. De fiscus wilt hierbij weten of de werkgever zich voor de bepaling van dat forfait al dan niet heeft gebaseerd op zogenaamde ‘ernstige normen’. Voorbeelden van zulke ernstige normen zijn de terugbetaling van beroepskosten op basis van de bedragen die worden toegekend aan ambtenaren of op basis van een fiscale ruling.

 

Op te geven op de fiscale fiche:

Fiche voor inkomstenjaar 2020

(fiche voorziet één lijn)

Fiche voor inkomstenjaar 2021

(fiche voorziet drie lijnen)

Fiches vanaf inkomstenjaar 2022

(fiche voorziet drie lijnen)

Forfaitaire vergoedingen volgens ernstige & met elkaar overeenstemmende normen

‘JA – ernstige normen’  

en/of

 

‘JA- bewijsstukken’

 

en/of

 

het bedrag

‘JA – ernstige normen’

het bedrag

Forfaitaire vergoeding niet volgens ernstige normen

het bedrag

het bedrag

Vergoedingen op basis van bewijsstukken

‘JA – bewijsstukken’

het bedrag

 

Wat doet Group S voor u?

Group S stelt jaarlijks, op basis van de informatie die ons werd bezorgd, de fiscale fiches van onze klanten op en zorgt ervoor dat zij tijdig ingediend worden bij de fiscus. Wij bezorgen u ook een exemplaar dat u aan  uw werknemers kan bezorgen. Wij raden u aan om vóór 1 maart 2022 nog even te controleren of wij alle informatie voor het opstellen van de fiscale fiches voor de inkomsten van 2021 hebben ontvangen.

Indien u na 1 maart 2022 nog wijzigingen met betrekking tot de in 2021 toegekende inkomsten zou willen doorgeven, vragen wij u dat zo snel mogelijk aan ons mee te delen. Zo kunnen we zo snel mogelijk corrigerende fiches opstellen.