Fiscaal gunstregime overuren opnieuw naar 180 uren? Nog geen witte rook!

Van 

Ingevolge het sociaal akkoord 2021-2022 kondigde de federale regering aan dat het contingent van de fiscaal gunstige overuren terug opgetrokken wordt naar 180 uren. Het is evenwel nog wachten op regelgeving opdat deze verhoging toegepast kan worden.


Situering

Sinds 2005 kent de fiscale wetgeving een fiscaal gunstregime voor overuren en, specifiek voor de bouwsector, eveneens voor prestaties in toepassing van het KB nr. 213 (= prestaties waarvoor dit KB een toeslag van 20 procent voorziet).

Het gunstregime bestaat uit een belastingvermindering voor de werknemer en een gedeeltelijke doorstortingsvrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor de werkgever. Dus een fiscaal voordeel voor zowel de werknemer als de werkgever.
Sinds de introductie wijzigde de regeling een aantal keer. Thans is het regime van toepassing op de eerste 130 uren op jaarbasis. Voor werken in onroerende staat met een aanwezigheidssysteem en voor de horeca gelden evenwel afwijkend contingenten van respectievelijk 180 en 360 uren.
Het fiscale voordeel voor elk van deze contingent vindt men terug in dit schema.

Voor de goede orde:

  • dit gunstregime staat enkel open voor overuren waarbij de wetgeving een recht voorziet op overloon of op de 20%-toeslag ingevolge het KB nr. 213. Bijgevolg geldt dit gunstregime niet voor prestaties die de werkgever met een andere toeslag betoelaagt, of die hij met overloon betoelaagt terwijl de wet dit niet oplegt voor de betrokken situatie. Evenmin kan het toegepast worden voor de systemen van de netto overuren in de cruciale sectoren en in de horeca;
  • dit gunstregime gaat niet gepaard met eigen afwijkingen op de arbeidsduurregels. De arbeidsduurwetgeving, inclusief de wettelijke beperkingen om overuren te laten presteren, blijft integraal van toepassing;

 

Voorstel: tijdelijke verhoging standaardcontingent naar 180 uren

Voor de jaren 2019 en 2020 werd het standaardcontingent van 130 uren reeds tijdelijk opgetrokken naar 180 uren.  Het sociaal akkoord 2021-2022 stelt o.m. voor om het standaardcontingent van de fiscaal gunstige overuren opnieuw op te trekken van 130 naar 180 uren.

Net zoals bij de vorige verhoging zal ook deze verhoging van tijdelijke aard zijn. Merkwaardig genoeg sluit de voorgestelde verhoging wel niet aan op de vorige tijdelijke verhoging van de jaren 2019 en 2020: voorstel is om de nieuwe verhoging te laten gelden van 1 juli 2021 tot 30 juni 2023. Voor de periode van 1 januari 2021 t.e.m. 30 juni 2021 blijft het plafond dus op 130 uren behouden!

Er wordt overigens niet geraakt aan de afwijkende contingenten voor werken in onroerende staat met een aanwezigheidssysteem en voor de horeca.

 

Wetgeving ontbreekt vooralsnog

De federale ministerraad keurde inmiddels een voorontwerp van wet goed die o.m. deze gevraagde maatregel invoert. Het ontwerp werd nog niet voor bespreking en goedkeuring overgemaakt aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Naast de goedkeuring van dit wetsontwerp is eveneens een koninklijk besluit vereist.
Vooralsnog kan de verhoging dus nog niet toepast worden, en geldt bijgevolg nog steeds het plafond van 130 uren.  Maar het is wel degelijk de bedoeling om de verhoging retroactief in te voeren, vanaf 1 juli 2021. Van zodra de hiervoor vereiste wetgeving gefinaliseerd is, kan men overgaan tot retroactieve loonregularisaties.

 

Bronnen:

- persbericht FOD Kanselarij van de Eerste Minister;
- Nationale Arbeidsraad (NAR), advies nr. 2237 van 15 juli 2021.