Coronavirus : vaccinatieverlof voor de stagiairs die een opleiding van bedrijfsleider in Brussel volgen

Van 

Het College van de Franse Gemeenschapscommissie kent aan stagiairs in een opleiding van bedrijfsleider het recht toe om afwezig te zijn met behoud van zijn uitkering om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus.


Dit recht wordt toegekend tussen 27 juli 2021 en 31 december 2021.

De stagiair heeft het recht om afwezig te zijn op zijn stageplaats gedurende een halve dag van vier uur met behoud van zijn stage-uitkering om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus COVID-19. Om zijn stage-uitkering tijdens zijn afwezigheid te behouden, moet hij de werkgever vooraf inlichten, zodra hij het tijdsvenster van zijn vaccinatie kent en ten laatste 2 werkdagen vóór de dag van de vaccinatie.

Op vraag van de werkgever moet de stagiair het bewijs ervan leveren. Het voorleggen van de bevestiging van de afspraak om op een bepaald moment aanwezig te zijn op de plaats waar de vaccinatie wordt toegediend, vormt voldoende bewijs. Indien op de bevestiging niet vermeld wordt wanneer de stagiair aanwezig moet zijn op de plaats waar de vaccinatie wordt toegediend, moet de uitnodiging worden voorgelegd.

De werkgever mag de op die manier verkregen informatie enkel gebruiken met het oog op de werkorganisatie en de opleiding, alsook om een correcte loonadministratie te waarborgen. Hij heeft niet de toelating om een kopie te nemen van de bevestiging van de afspraak, onder welke vorm dan ook, of om de informatie die ze bevat, manueel over te schrijven, met uitzondering van het moment van de afspraak. 
De werkgever mag de afwezigheid van de stagiair enkel registreren als gewettigd en vergoed maar mag niet de reden van deze afwezigheid noteren en/of het feit registeren dat de stagiair gezondheidsproblemen heeft.

 

Bron : besluit 2021/966 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot toekenning aan de stagiairs met een stageovereenkomst in het kader van een opleiding tot bedrijfsleider van het recht afwezig te zijn zonder verlies van hun uitkering om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus COVID-19, B.S. 27 juli 2021.