Coronavirus: quarantaineverlof mogelijk tijdens de extra week kerstvakantie

article image Van 

De beslissing van de gemeenschap om een extra week kerstvakantie in te voeren, wordt beschouwd als een sluiting van de school waarvoor ouders dus ook een beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona voor de opvang van hun minderjarige kinderen.

Wanneer is er recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen?

De werknemer heeft het recht om, zonder loonbehoud, van het werk afwezig te zijn:

  • wanneer een minderjarig kind dat met hem samenwoont:

    • hetzij niet naar zijn kinderdagverblijf kan gaan, hetzij niet naar school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf, de klas of de school waarvan het deel uitmaakt wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken,
    • of omdat het minderjarig kind verplicht afstandsonderwijs moet volgen,
    • of omdat het kind omwille van een andere reden in quarantaine of in isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken; 
  • wanneer hij een gehandicapt kind ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van dat kind,
    • en dat kind niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan,
    • of de intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen niet langer kan genieten, als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

De Minister van Werk en de RVA hebben intussen bevestigd dat het quarantaineverlof ook kan gebruikt worden voor de opvang van minderjarige kinderen in geval van een beslissing van de gemeenschap om de schoolvakantie te verlengen, zoals bvb. nu het geval is voor de extra week kerstvakantie van 20/12/2021 tot en met 24/12/2021.

Welke formaliteiten moet de werknemer vervullen t.a.v. de werkgever?

1. De werknemer die gebruik maakt van dit recht dient zijn werkgever daarvan onmiddellijk op de hoogte te brengen.

2. In principe dient de werknemer de werkgever ook onverwijld een medisch attest tot bevestiging van quarantaine of isolatie van het kind, een aanbeveling tot quarantaine of isolatie afgegeven door de bevoegde instantie of een attest van het kinderdagverblijf, van de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen te overhandigen, dat de sluiting bevestigt van de betrokken instelling of de klas als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit attest moet de periode vermelden waarin de sluiting van toepassing is.

De RVA stelt de nodige modeldocumenten ter beschikking op haar website.

Als de instelling sluit of overschakelt op afstandsonderwijs, moet, in principe, de bevoegde instelling deel A van het document ‘opvang kind sluiting corona’ invullen en ondertekenen. Daarna moet de werknemer deel B invullen en ondertekenen en vervolgens het volledig ingevuld document aan zijn werkgever bezorgen.

De school moet dit document echter niet invullen in geval van een volledige of gedeeltelijke sluiting van de scholen als gevolg van een algemene maatregel uitgaande van een bevoegde gemeenschap. Dat betekent dus concreet dat, om quarantaineverlof te genieten voor de extra week kerstvakantie, de werknemer enkel deel B van het document ‘opvang kind sluiting corona’ moet invullen en aan de werkgever bezorgen.

Welke formaliteiten moet de werkgever vervullen t.a.v. de RVA?

Voor het quarantaineverlof tijdens de extra week kerstvakantie kan elke werkgever een beroep doen op de vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid. De werkgever moet bijgevolg enkel een ASR WECH scenario 5 verrichten en het attest (deel B van het document ‘opvang kind sluiting corona) ter beschikking houden bij eventuele controle door de RVA.

Wanneer en hoe lang is er recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen?

De werknemer heeft enkel recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen:

  • voor de extra week kerstvakantie die loopt van 20/12/2021 tot en met 24/12/2021 en niet voor de reeds voorziene kerstvakantie;
  • en voor de dagen waarop contractueel is voorzien dat de werknemer werkt.

Opgelet! De werknemer moet echter gedurende het jaar en uiterlijk in december wel alle wettelijke verlofdagen opnemen waarop hij recht heeft. Doet hij dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend. Dat betekent dus concreet dat, wanneer de werknemer nog openstaande verlofdagen heeft (los van de eventuele geplande verlofperiode tussen Kerstmis en Nieuwjaar), hij die dagen eerst zal moeten opnemen tijdens de extra week kerstvakantie en voor die dagen dus geen recht zal hebben op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. 

Op welke vergoedingen heeft de werknemer recht?

De werknemer heeft voor de extra week kerstvakantie recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens overmacht ten laste van de RVA én op de dagelijkse toeslag van 5,63 euro ten laste van de RVA, voor zover hij aan alle toelaatbaarheids- en vergoedbaarheidsvoorwaarden voldoet zoals voorzien in de werkloosheidsreglementering.

Kunnen beide ouders samen genieten van deze vorm van tijdelijke werkloosheid?

Wanneer een werknemer samenwoont met de andere ouder van het kind, kan het recht op tijdelijke werkloosheid voor éénzelfde periode slechts door één van hen worden uitgeoefend.

In een situatie van alternerende huisvesting kan dit recht enkel gevraagd worden door de werknemer die gedurende de periode van sluiting effectief samenwoont met het kind.