Coronavirus: een stap naar de regionalisering van de maatregelen ter bestrijding van de pandemie

Van 

Op 17 september 2021 is het overlegcomité samengekomen. Gezien de verschillen tussen de drie gewesten van het land werd gekozen voor een gedifferentieerde aanpak.


Het comité stelt vast dat de cijfers van de pandemie net zoals de vaccinatiegraad van gewest tot gewest verschillen. Op basis van deze vaststelling  heeft het comité verschillende beslissingen genomen. We geven u hierna de belangrijkste. 

Mondmasker en afstand houden

Vanaf 1 oktober blijft het dragen van een mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:

  • in binnenruimtes van het openbaar vervoer, stations en luchthavens;
  • in zorginstellingen;
  • voor personeel/klanten bij medische en niet-medische contactberoepen;
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportwedstrijden en trainingen, en congressen met binnen meer dan 500 personen.

Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien in strengere verplichtingen als de epidemiologische situatie dit vereist.

Gezien de nog steeds precaire gezondheidssituatie op hun grondgebied belisten Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot verlenging van de vóór 1 oktober geldende maatregelen betreffende het dragen van mondmaskers.

Cafés en nachtleven

Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket wordt gebruikt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.

Gebruik van het Covid Safe Ticket

Het overlegcomité vindt het Covid Safe Ticket een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie.

De deelstaten moeten in een reglementaire basis voorzien om het gebruik van het Covid Safe Ticket vast te leggen.

Organisatoren van indoorevenementen met 500 personen of meer en van outdoorevenementen met 750 personen of meer kunnen vanaf 1 oktober ook gebruikmaken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg.

Het dragen van een mondmasker en social distancing zijn bij deze evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

 

Bron : Persbericht van de eerste minister van 17 septembre 2021 / Persbericht van de waalse regering / Persbericht van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest