Coronapremie: hoever staat het?

article image Van 

De ministerraad heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat ondernemingen die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, toelaat een coronapremie van maximum 500 euro toe te kennen. Het is nu wachten op de wetteksten en het resultaat van de sectorale onderhandelingen. We geven hierna de stand van zaken van wat we al weten.

In mei bereikte de regering een akkoord over de loonmarge en de coronapremie. Ondernemingen die goede resultaten behaalden, kunnen in 2021 een uitzonderlijke eenmalige premie toekennen bovenop de loonmarge van 0,4%.

Deze beslissing is nu een nieuwe fase ingegaan aangezien de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit tot invoering van de coronapremie heeft goedgekeurd.

1. Wie kan deze premie toekennen?

Deze premie is bestemd voor "ondernemingen waar tijdens de crisis goede resultaten zijn behaald".

Het ziet ernaar uit dat de regering dit begrip niet verder zal definiëren en de interpretatie ervan zal overlaten aan de sectoren en ondernemingen.

2. Hoe kan deze premie worden toegekend?

De toekenning van de premie moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst op sector- of  ondernemingsvlak. Kan een dergelijke overeenkomst niet worden gesloten bij gebrek aan een vakbondsafvaardiging of gaat het om een personeelscategorie die gewoonlijk niet door een dergelijke overeenkomst wordt beoogd, dan mag de toekenning via een individuele overeenkomst worden geregeld.

De sectoren moeten het eerst eens worden over de toekenning van deze premie tijdens de tweejaarlijkse onderhandelingen die deze zomer van start gaan. Pas als op dit niveau niets wordt bepaald, kunnen onderhandelingen op ondernemingsvlak beginnen.

We raden u dan ook aan omtrent dit punt nog geen verbintenissen aan te gaan ten opzichte van uw personeel, maar te wachten op het resultaat van de onderhandelingen in uw sector!

3. Wanneer kan de premie worden toegekend en in welke vorm?

De premie kan worden toegekend van 1 augustus 2021 tot 31 december 2021.

De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque (al naargelang de uitgever). Het is dus geen premie in speciën.

Deze cheque is geldig tot 31 december 2022.

4. Waar kan de premie worden ingeruild?

De lijst van handelszaken en instellingen waar de coronapremie/consumptiecheque kan worden ingeruild, wordt uitgebreid ten opzichte van de consumptiecheques van 2020.

Naast de horeca-, sport- en cultuursector komen ook de volgende sectoren in aanmerking:

  • alle kleinhandelszaken;
  • wellnesscentra, met inbegrip van de sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams;
  • activiteiten van het paritair comité voor toeristische attracties (PC 333);
  • bioscopen;
  • bowlingzalen, zwembaden en fitnesscentra;
  • schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers, tatoeage- en piercingsalons;
  • rijscholen.

5. Welk bedrag?

Het totaalbedrag dat door de werkgever wordt toegekend, mag niet hoger zijn dan 500 euro per werknemer. Dit is een maximumbedrag. De sector of de werkgever kunnen beslissen om een lager bedrag toe te kennen.

Als de voorwaarden inzake sociale en fiscale vrijstelling zijn vervuld, is dit een nettobedrag voor de werknemer.

In tegenstelling tot andere bestaande cheques is de werkgever een bijdrage van 16,5% verschuldigd (500 euro kost de werkgever dus 582,5 euro).

De coronapremie is bovendien 100% aftrekbaar voor de werkgever.

6. En nu?

Ook al moet de premie in 2021 worden toegekend om de gunstregeling te genieten, toch moet nog worden gewacht op de wetteksten en vooral op het resultaat van de onderhandelingen in de sectoren.

We volgen dit dossier op de voet en houden u op de hoogte van de ontwikkeling ervan.