Brexit uitgesteld tot 31 januari 2020… wordt vervolgd!

Van 
96805

Het Verenigd Koninkrijk had een laatste verlenging gekregen tot 31 oktober 2019 om zijn uittreding uit de Europese Unie te onderhandelen. De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben echter beslist uitstel te verlenen tot 31 januari 2020.

I. Overzicht van de feiten

Op 23 juni 2016 stemden de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. De terugtrekkingsprocedure moest in principe maximaal twee jaar duren. Er werd een ontwerp van terugtrekkingsakkoord onderhandeld tussen de  Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dit akkoord werd echter herhaaldelijk verworpen door het Britse parlement.

Op 29 maart 2019 moest het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie in principe verlaten. Er werd evenwel geen enkel akkoord bereikt. Om uit deze impasse te geraken, heeft de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk uitstel van de brexit verleend tot 31 oktober 2019.

Op 29 oktober 2019 zijn het Verenigd Koninkrijk en de 27 lidstaten van de Europese Unie overeengekomen de brexit uit te stellen tot  31 januari 2020. Het betreft evenwel een flexibel uitstel. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 30 november of 31 december kan verlaten als het vóór deze deadline het terugtrekkingsakkoord bekrachtigt.  

II. Actuele situatie

Op dit ogenblik is het nog moeilijk te voorspellen hoe de betrekkingen tussen de  Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na 31 januari 2020 zullen verlopen.

Er zijn verschillende scenario's mogelijk:

1. Onderhandeling van een terugtrekkingsakkoord

Tot 31 oktober 2019 maakt het Verenigd Koninkrijk praktisch gezien nog deel uit van de  Europese Unie. Als het terugtrekkingsakkoord wordt goedgekeurd, dan begint een overgangsperiode te lopen tot 31 december 2020 (31 december 2022 in geval van verlenging). Tijdens deze overgangsperiode blijft het Verenigd Koninkrijk de regels van de EU naleven.

2. Bekrachtiging van het terugtrekkingsakkoord door het Verenigd Koninkrijk vóór 31 januari 2020

Als het Verenigd Koninkrijk het terugtrekkingsakkoord vóór deze deadline bekrachtigt, dan kan het de EU  op 30 november of 31 december 2019 verlaten.

3. Brexit zonder terugtrekkingsakkoord (“no-deal brexit”)

Indien tegen 31 januari 2020 geen terugtrekkingsakkoord is onderhandeld en de onderhandelingsperiode niet opnieuw wordt verlengd, dan krijgen we te maken met een harde brexit.

4. Uitstel van de brexit voor verlenging van de onderhandelingen teneinde op termijn tot een nieuw akkoord te komen

III. Welke impact zal de brexit hebben op sociaal vlak?

De brexit zal grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven aangezien het recht op vrij verkeer van goederen en diensten zal verdwijnen.

Naast deze economische gevolgen zal de brexit ook gevolgen met zich meebrengen voor de burgers op sociaal vlak. Het betreft in het bijzonder de regels inzake verblijfsrecht, arbeidsrecht en sociale zekerheid. Hoewel er momenteel nog geen duidelijkheid heerst over de toekomst, zal de brexit wellicht het einde betekenen van het systeem waarbij Europese burgers naar het Verenigd Koninkrijk kunnen gaan om er te verblijven en te werken. Zo zal een Britse burger waarschijnlijk ook over een arbeidsvergunning moeten beschikken om na de brexit in België te kunnen werken.

Deze situaties moesten in principe in het terugtrekkingsakkoord worden geregeld. Als de partijen echter geen akkoord bereiken, zal alles afhangen van de akkoorden die tussen de lidstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen worden gesloten.

IV. Lopende onderhandelingen … op te volgen!

België heeft zich voorbereid op een mogelijke no-deal brexit door een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit uit te werken. Het eerste voorziet in maatregelen inzake verblijfsrecht en sociale zekerheid. Het tweede regelt de tewerkstelling van Britse onderdanen. Ze zullen enkel in werking treden als er geen akkoord wordt bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we u naar onze artikels van 27 februari en 6 maart 2019.

Momenteel zijn de onderhandelingen nog lopende. Zodra we meer concrete informatie hebben, zullen we niet nalaten u de stand van zaken van dit dossier te geven.

In afwachting raden we  u aan de Brexit Impact Scan uit te voeren om uw onderneming zo goed mogelijk voor te bereiden op de Brexit!