Black Friday, Cyber Monday en Cyber Week op kantoor: ontslag van uw werknemer is mogelijk!

Van 

De termen Black Friday en Cyber Monday zeggen u misschien niets, maar uw werknemers kennen ze ongetwijfeld wel. Hoe gaat u best met deze fenomenen om in uw onderneming?


Dit jaar vallen Black Friday en Cyber Monday respectievelijk op 24 en 27 november. Op deze twee dagen kan men profiteren van kortingen op websites gespecialiseerd in de onlineverkoop van kleding, elektrische huishoudtoestellen, ... Bij het naderen van de eindejaarsfeesten kunnen uw werknemers geneigd zijn om tijdens hun werktijd op zoek te gaan naar kerstcadeaus of gewoon naar iets leuks voor zichzelf.

Hoe te reageren wanneer een werknemer aankopen doet tijdens de werkuren?

De belangrijkste plicht van een werknemer is het zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig uitvoeren van het werk op de tijd, plaats en wijze die met zijn werkgever is overeengekomen. Werknemers mogen dan ook niet op koopjesjacht gaan tijdens hun werkuren.

U mag uw werknemer niet ontslaan wanneer hij deze plicht voor de eerste keer niet naleeft. U beschikt immers niet over een geldige ontslagreden wanneer het slechts gaat om een geïsoleerd incident van korte duur. In dit geval geeft u hem een schriftelijke verwittiging en verzoekt u hem het online shoppen voortaan buiten de werkuren te doen.

Wanneer uw werknemer, zelfs na twee schriftelijke verwittigingen, doorgaat met het afwerken van zijn kerstcadeaulijstje tijdens de werkuren, dan kunt u overwegen om hem te ontslaan.

Het opstellen (en aangetekend toezenden) van voorafgaandelijke schriftelijke verwittigingen is, gelet ook op de moeilijkheid om foutieve gedragingen van werknemers te bewijzen, van zeer groot belang.

Een proactieve aanpak kan erin bestaan dat u naar uw werknemers toe duidelijke regels communiceert omtrent het gebruik van dit soort applicaties op het werk.

De recente commerciële acties zijn bovendien een goede gelegenheid om de bepalingen inzake het gebruik van internet en sociale media in uw arbeidsreglement te updaten.

De koopjesjagers zijn gewaarschuwd!