Betaalde sportbeoefenaars: wijziging vereiste minimumleeftijd betaalde voetballers

Van 
91161

Een koninklijk besluit van 25 mei 2018 bepaalt dat een arbeidsovereenkomst voor betaalde voetballers voortaan vanaf het einde van de voltijdse leerplicht kan worden afgesloten.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal 2018 wijzigde de wetgever de wetgeving voor betaalde voetballers enigszins. We gaan hieronder nader in op deze nieuwigheid.

De arbeidsrelaties tussen een betaalde sportbeoefenaar en zijn werkgever worden geregeld door de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars. Op de volgende punten wijkt deze wet wijkt af van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten: leeftijdsvoorwaarde, concurrentiebeding, arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde duur, einde van de arbeidsovereenkomst en scheidsrechterlijk beding.  Voor het overige is de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten van toepassing.   

Wie is betaalde sportbeoefenaar?

Onder betaalde sportbeoefenaars verstaat men de personen die de verplichting aangaan zich voor te bereiden op of deel te nemen aan een sportcompetitie of -exhibitie onder het gezag van een ander persoon tegen een loon dat een bepaalde drempel overschrijdt (€ 10.200 voor de periode van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019).   

Wat is de vereiste minimumleeftijd om een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars te kunnen afsluiten?

De wet stipuleert een minimumleeftijd voor het afsluiten van een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars. In principe kan een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars  ten vroegste vanaf het einde van de voltijdse leerplicht worden afgesloten. Concreter: een jonge betaalde sportbeoefenaar mag een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars afsluiten hetzij op 15 jaar ,op voorwaarde  minstens de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs te hebben doorlopen, hetzij in elk geval op 16 jaar.

Bestaan er afwijkingen op deze minimumleeftijd?

Ja, voor de sporttakken basketbal,  volleybal en wielrennen bepaalde de wetgever de volgende hogere minimumleeftijd .

Type arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars in het basketbal, volleybal en wielrennen

Minimumleeftijd

Deeltijdse arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars van maximum 80 uur per maand

16 jaar
Deeltijdse arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars van meer dan 80 uur 18 jaar
Voltijdse arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars   18 jaar

De minimumleeftijd voor de sporttakken basketbal, volleybal en wielrennen is dus hoger dan het principiële minimum, waarbij louter het einde van de voltijdse leerplicht moet worden afgewacht.

Wat met de minimumleeftijd voor betaalde voetballers?

Voor de inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 25 mei 2018 gold de afwijkende minimumleeftijd voor de sporttakken basketbal, volleybal en wielrennen ook voor de sporttak voetbal. Dit is voortaan niet meer het geval. Sinds 16 juni 2018 kan een betaalde voetballer bijgevolg vanaf het einde van de voltijdse leerplicht een arbeidsovereenkomst afsluiten, met name  hetzij op 15 jaar, op voorwaarde  minstens de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs te hebben doorlopen, hetzij in elk geval op 16 jaar. 

 

Bron:

Koninklijk besluit van 25 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juli 2001 tot vaststelling, voor de uitoefening van bepaalde sporttakken, van de minimumleeftijd die vereist is om een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars te kunnen aangaan, BS 6 juni 2018.