Betaald educatief verlof: wat te doen als de werknemer het vraagt?


91883

 

Met de start van het nieuwe schooljaar zijn mogelijk ook enkele van uw werknemers geïnteresseerd in het volgen van een opleiding. Bent u verplicht om de afwezigheid van de werknemer toe te staan? Geldt dit recht op betaald educatief verlof voor elke werknemer en elke opleiding? Kan u  betaald educatief verlof ook weigeren? Hoeveel kost dit u? Dit zijn enkele frequently asked questions (FAQ) over betaald educatief verlof waarmee u mogelijk geconfronteerd wordt.

1. Wat is betaald educatief verlof?

De werknemer die een opleiding volgt heeft het recht om gedurende bepaalde tijd afwezig te zijn van het werk. Tijdens deze afwezigheid betaalt u in principe het loon door (dit is evenwel begrensd tot een bepaald bedrag). De werknemer mag afwezig zijn gedurende het aantal uren dat overeenstemt met de effectief door hem gevolgde lessen. Er is echter een maximumgrens voorzien van 80 uren, 100 uren of 120 uren afhankelijk van het moment waarop de opleiding gevolgd wordt (tijdens of na de werkuren) en het type opleiding(en) dat de werknemer volgt.

Bijvoorbeeld: Een werknemer die gedurende een volledig schooljaar enkel een taalopleiding volgt op dinsdagavond van 18u-22u (buiten zijn werkrooster) zal recht hebben op afwezigheid gedurende het aantal uur dat hij effectief les volgt, met een begrenzing van 80 uur aangezien het gaat om een taalopleiding.

De gewesten zijn bevoegd voor de opleidingstypes, het aantal uren per opleidingstype en het bedrag van de terugbetaling. Hierbij kunnen dus onderling verschillen zijn. Meer informatie is te vinden op volgende websites:

2. Bent u verplicht betaald educatief verlof toe te staan?

Ja, indien volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • De opleiding moet minimum 32 lesuren per jaar bedragen en erkend zijn. Dit kan u nagaan door contact op te nemen met de dienst betaald educatief verlof van het bevoegde gewest en/of door het opvragen van “het attest van regelmatige inschrijving”. Dit mag in principe enkel gebruikt worden door erkende opleidingen.
  • De werknemer werkt voltijds of deeltijds met een 4/5e tewerkstelling of deeltijds met een variabel uurrooster. Wanneer de werknemer deeltijds werkt (ten minste halftijds, maar minder dan 4/5e) met een vast uurrooster kan betaald educatief verlof enkel opgenomen worden als de werknemer een beroepsopleiding tijdens de werkuren volgt. In de andere gevallen kan het gaan om een algemene opleiding of beroepsopleiding tijdens of na de werkuren.

Bepaalde categorieën worden met werknemers gelijkgesteld (bv. studenten,…) of uitgesloten (bv. onderwijzend personeel,…).

Hou er wel rekening mee dat het aantal uur betaald educatief verlof waarop de werknemer recht heeft beperkt is en de opname dient te gebeuren in overleg met de werkgever.

3. Mag u betaald educatief verlof weigeren als de werknemer zijn verplichtingen niet naleeft ?

De werknemer is verplicht u een “attest van regelmatige inschrijving” af te leveren voor 31 oktober van het schooljaar of binnen 15 dagen na inschrijving (bv. bij laattijdige inschrijving of als de opleiding pas na 31 oktober start) of binnen 15 dagen na indiensttreding (bij wijziging van werkgever). Bij het niet respecteren van die indieningtermijnen kan de werkgever het aantal uren betaald educatief verlof beperken in functie van de laattijdige verwittiging. Bovendien dient de werknemer zich dan te schikken naar de reeds opgemaakte planning in het bedrijf.

Daarnaast is de werknemer verplicht u elk trimester een “getuigschrift van nauwgezetheid” af te leveren. Doet uw werknemer dit niet, dan kan u de opname van educatief verlof weigeren zolang dit attest niet aan u werd bezorgd.

De werknemer kan bovendien tijdelijk zijn recht op educatief verlof verliezen als hij:

  • de opleiding stopzet of onderbreekt;
  • de opleiding niet regelmatig volgt (als het “getuigschrift van nauwgezetheid” vaststelt dat hij onwettig afwezig is voor meer dan 1/10e van de lesuren);
  • voor de opleiding voor de tweede keer niet slaagt;
  • onrechtmatig gebruik maakt van het verlof om een winstgevende activiteit als zelfstandige of werknemer uit te oefenen.

4. Wat kost u dit als werkgever?

Wanneer de werknemer betaald educatief verlof opneemt, moet u zijn loon doorbetalen. Dit Voor het schooljaar 2018-2019 was het grensbedrag vastgesteld op 2.928 EUR/maand. Het grensbedrag voor 2019-2020 is nog niet gekend. In afwachting van de vastlegging van het dit bedrag per koninklijk besluit (of nieuws van de federale overheid omtrent een voorlopig te hanteren nieuw bedrag), hanteren we voorlopig nog steeds het grensbedrag van 2.928 EUR.

U kan als werkgever eveneens een terugbetaling verkrijgen op basis van een forfaitair bedrag per gevolgd lesuur. Dit bedrag is vastgelegd op 21,30 € per gevolgd lesuur vanaf het schooljaar 2014-2015 en geldt zowel in het Vlaamse, Brussels Hoofdstedelijk als Waalse Gewest.

De terugbetalingsaanvragen moeten jaarlijks door de werkgever of zijn sociaal secretariaat worden ingediend binnen een termijn die per regio verschilt.

In Brussel moet het dossier uiterlijk worden ingediend op 31 december van het jaar waarin het schooljaar eindigde (bijvoorbeeld voor 2018-2019: vóór 31 december 2019)

In Vlaanderen moet het dossier uiterlijk worden ingediend op 31 december van het jaar waarin het  schooljaar eindigde (bijvoorbeeld voor 2018-2019: vóór 31 december 2019).

In Wallonië moeten de dossiers worden ingediend tegen 31 maart van het jaar dat op het schooljaar volgt (bijvoorbeeld voor schooljaar 2018-2019: vóór 31 maart 2020).

In de Duitstalige Gemeenschap moet het dossier worden ingediend vóór 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin het schooljaar eindigde (bijvoorbeeld voor 2018-2019: vóór 30 juni 2020, (nog te bevestigen door de Duitstalige Gemeenschap)).

Uw dossierbeheerder kan u helpen met het invullen en indienen van de documenten bij het bevoegde gewest.

 

Meer info zie PDF...