Betaald educatief verlof in Wallonië: wat is nieuw?

Van 
80427

Nieuw in Wallonië zijn de verkorting van de indieningstermijn van de aanvraag tot terugbetaling met drie maanden, de adreswijziging voor ondernemingen in de Duitstalige Gemeenschap, het enig forfait van 21,30 per lesuur en een eigen sanctie voor onjuiste vertrekking van informatie.

1. Verkorting indieningstermijn van aanvraag tot terugbetaling met drie maanden

Als werkgever kan u een (begrensde, forfaitaire) terugbetaling bekomen van het loon dat aan de werknemer werd betaald tijdens de opname van het betaald educatief verlof. Deze terugbetaling moet jaarlijks en binnen een bepaalde termijn door u worden gevraagd.

Voor de regionalisering moesten de dossiers voor alle gewesten ingediend worden vóór 30 juni van het jaar dat volgt op het jaar waarin het betrokken schooljaar eindigde (bijvoorbeeld vóór 30 juni 2016 voor schooljaar 2014-2015).   

Ook in Wallonië wordt deze termijn geleidelijk verkort:

  • de dossiers voor het schooljaar 2015-2016 moeten uiterlijk op 30 juni 2017 ingediend zijn;
  • de dossiers voor het schooljaar 2016-2017 moeten uiterlijk op 31 maart 2018 ingediend zijn. De termijn wordt dus ingekort met drie maanden.

Er is eveneens een regeling uitgewerkt wanneer de opleiding niet in een schooljaar georganiseerd wordt.

Het zal niet mogelijk zijn van deze termijnen af te wijken. De postdatum geldt als bewijs.

Uw dossierbeheerder kan u helpen met het invullen en indienen van de documenten bij het bevoegde gewest.

2. Adreswijziging voor ondernemingen in Duitstalige Gemeenschap

Ondernemingen in de Duitstalige Gemeenschap richten hun aanvragen tot terugbetaling vanaf 1 januari 2016 niet langer tot het FOREM, maar tot het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap op het volgende adres:

Ministère de la Communauté germanophone
Département Formation et Organisation de l’Enseignement
Gospertstraße 1, B-4700 Eupen
Tél.: 0032 (0)87 596 397

3. Ook in Wallonië één forfait van 21,30 € per lesuur

Ook de Waalse regering heeft beslist om één forfait toe te passen, ongeacht het gevolgde opleidingstype. Vanaf het schooljaar 2014-2015 is het forfait vastgesteld op 21,30 euro per uur betaald educatief verlof. Dit bedrag moet echter nog bevestigd worden met een publicatie in het Belgisch Staatsblad.

In Vlaanderen en Brussel werd het bedrag van de terugbetaling aan de werkgever ook begrensd tot 21,30 € per uur betaald educatief verlof.

4. Eigen sanctie voor onjuiste verstrekking van informatie

Het Waalse Gewest heeft een specifieke sanctie voorzien wanneer er onjuiste inlichtingen verstrekt worden met het oog op toepassing van de regels van het betaald educatief verlof. Het gaat om een administratieve geldboete van 10 tot 100 euro die vermeerderd wordt met het aantal werknemers en met de opdeciemen.

Bij herhaling in de loop van het jaar na de administratieve beslissing kan die boete op het dubbele van het maximumbedrag gebracht worden. De termijn van een jaar start op de dag waarop geen beroep meer mogelijk is tegen de administratieve beslissing.

De werkgever wordt ook burgerlijk aansprakelijk gesteld  voor de boetes bij inbreuken op de regelgeving van betaald educatief verlof door zijn werknemers (aangestelden of lasthebbers).

 

Bron:
Decreet van het Waalse Gewest van 28 april 2016 tot uitvoering van de zesde Staatshervorming en houdende verschillende bepalingen inzake het tewerkstellingsbeleid, BS 11/5/2016.