Beroepsjournalisten: de RSZ int nu de pensioenbijdrage

Van 

Beroepsjournalisten krijgen een hoger wettelijk pensioen dan gewone werknemers. De toeslag wordt gefinancierd door een extra bijdrage. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 wordt deze bijdrage door de RSZ geïnd.


Principe

Sinds 1971 bestaat er een specifieke pensioenregeling voor loontrekkende beroepsjournalisten die door de Vlaamse Vereniging van Journalisten erkend zijn. Deze regeling werd ingevoerd om journalisten die weigerden voor een opgeëiste krant te werken of die zich tijdens de oorlog bij het verzet hebben aansloten te belonen.

Deze voordelige regeling wordt o.a. door een extra sociale bijdrage van 3% gefinancierd:

  • 2% ten laste van de werkgever;
  • 1% ten laste van de beroepsjournalist.

Tot 31 maart 2021

Tot nu toe werd de pensioenbijdrage van 3% betaald door de werkgever aan de Federale Pensioendienst (FPD).

Vanaf het 2e kwartaal 2021

Deze bijdrage wordt door de RSZ geïnd via de Dmfa (nieuwe status PJ en nieuwe bijdragecode) vanaf het tweede kwartaal 2021.

Meer info over de specifieke pensioenregeling van de beroepsjournalisten?

Bij een volledige loopbaan als beroepsjournalist is er een pensioensupplement van 33,33 procent voorzien ten opzichte van het gewone bediendenpensioen.

Voor extra informatie, verwijzen we u door naar de Federale Pensioendienst.

Wij zullen het nodige doen om de pensioenbijdrage vanaf het tweede kwartaal 2021 correct aan de RSZ aan te geven. Vergeet niet uw Payroll Advisor op de hoogte te brengen als u een beroepsjournalist in dienst neemt en/of als een werknemer dit statuut verliest.