Begrotingsakkoord: De regeringsmaatregelen inzake werk in enkele woorden

Van 
80888

Het begrotingsakkoord van de regering voorziet in een aantal maatregelen die flexibeler werken mogelijk maken en onze loonkost in toom moeten houden

Na eind vorige week de begrotingscontrole te hebben afgewerkt, heeft de Regering in haar laatste regeringsverklaring een nieuwe trein beleidsmaatregelen bevestigd die een directe weerslag zullen hebben op de arbeidsmarkt en de arbeidsorganisatie.

Zodra de ontwerpteksten zijn aangenomen, zal  GROUP S u begeleiden in de uitvoering van dit nieuwe hervormingsplan.

In afwachting vindt u hierna een korte samenvatting van de belangrijkste maatregelen die uw onderneming zouden moeten aanbelangen. Deze samenvatting is gebaseerd op wat we tot nu toe konden vernemen. We geven ze dan ook onder voorbehoud van publicatie van de ontwerpteksten die in de komende dagen zou moeten volgen.

1. Werkbaar en wendbaar werk

- Annualisering van de arbeidstijd

De arbeidstijd kan geannualiseerd worden door het invoeren van de kleine flexibiliteit.

Op die wijze is het mogelijk om de arbeidstijd niet meer op weekbasis maar op jaarbasis na te leven. Door de berekening van de arbeidstijd op jaarbasis kan tot 9 uur per dag en 45 uren per week worden gewerkt zonder betaling van overloon.

Om dit in te voeren is wel sociaal overleg nodig. Dit overleg moet een cao opleveren of een wijziging van het arbeidsreglement.De bestaande procedure wordt dus niet aangepast.

- Prestatie van 100 bijkomende overuren op vrijwillige basis

Als de werkgever en de werknemer hiermee akkoord gaan, zal de werknemer op een soepele wijze 100 overuren kunnen presteren bovenop de uren die wettelijk zijn toegestaan en dit op vrijwillige basis en eveneens buiten de voorziene uurroosters. Deze uren worden onmiddellijk uitbetaald, met toeslag voor overwerk.

- Vereenvoudiging en versoepeling van de regels inzake deeltijds werk

De verschillende deeltijdse uurroosters moeten niet meer in het arbeidsreglement worden opgenomen.

Als de onderneming over een systeem van tijdsopvolging beschikt, volstaat het om de afwijkingen op de uurroosters electronisch te bewaren.

Het krediet waarboven bijkomende uren als overuren worden beschouwd, wordt verhoogd voor de variabele uurroosters (42 u/trimester en 168u/jaar).

- Invoering van een wettelijke regeling voor glijdende uurroosters

Om glijdende uurroosters vanuit een wettelijk standpunt mogelijk te maken, zal een systeem van tijdsopvolging worden ingevoerd waarbij men enkel de duur van de dagelijkse prestaties moet bijhouden.

- Aanpassing van de regeling voor occasioneel telewerk

Het recht van de werknemer op occasioneel telewerk en de verplichting voor de werkgever om een eventuele weigering te motiveren, worden herbekeken en het verbod op occasioneel telewerk bij staking wordt geschrapt.

- Versterking van de opleidingsinspanningen

Voor 2017-2018 streeft men op interprofessioneel vlak naar gemiddeld 5 opleidingsdagen per VTE.

De sectoren behouden hun autonomie bij de realisatie van deze doelstelling. Ook de ondernemingen kunnen zich hieromtrent organiseren.

Als niets is voorzien op niveau van de sector of de onderneming, geldt een individueel recht van 2 opleidingsdagen per jaar per VTE.

2. Hervorming van de loonnormwet van 1996

De loonnormwet van 26 juli 1996 die de loonhandicap van België ten opzichte van de  buurlanden moet verkleinen, wordt gewijzigd en zal de regering de mogelijkheid bieden om nieuwe ontsporingen van de loonkosten in de toekomst te vermijden en/of sneller te corrigeren.

3. E-commerce

Voor nachtarbeid in de e-commerce moet geen cao meer worden afgesloten. Deze mogelijkheid wordt nu in de wet ingeschreven.

4. SWT

SWT (brugpensioen) wordt duurder.

5. Verlof

De sectoren kunnen beslissen dat werknemers verlof opsparen.

De periode dat iemand tijdskrediet met zorgmotief of thematische verlof 'palliatief verlof' kan nemen wordt verlengd.

Extra-legale verlofdagen kunnen geschonken worden aan werknemers met een ziek kind die alle verlofstelsels hebben uitgeput.

 

We brengen u op de hoogte zodra we meer informatie hebben, via onze website, maar ook via onze infosessesies: Regeringsmaatregelen 2017: Dit is belangrijk voor u als werkgever en uw werknemers