Begrotingsakkoord: bedrijfswagen inruilen tegen nettoloon?

Van 
80905

Een van de begrotingsmaatregelen van de federale regering doet al veel stof opwaaien hoewel we de bijzonderheden ervan nog niet kennen: een werknemer met een bedrijfswagen kan er afstand van doen en in de plaats daarvan nettoloon vragen.

Volgens de regering zal deze maatregel positieve gevolgen hebben op het vlak van mobiliteit en milieu. Het is inderdaad de bedoeling het aantal bedrijfswagens in België (ongeveer 400.000) te verminderen. In principe is dan ook geen hervorming voorzien van het (fiscaal) regime dat inzake bedrijfswagens voor de werknemer van toepassing is.

Wat weten we vandaag over deze maatregel?

Een werknemer met een bedrijfswagen kan er voortaan voor kiezen om deze wagen te vervangen door een verhoging van het nettoloon van gemiddeld 450 EUR per maand. Men zou dus in de richting van een alternatief gaan waarvan de keuze wordt overgelaten aan de werknemer. Er is ook sprake van een mobiliteitsbudget (te gebruiken voor openbaar vervoer, fiets).

En voor de werkgever?

Voor de werkgever wordt de aftrek voor tankkaarten verminderd.

En nu?

We moeten nog wachten op verdere informatie over deze belangrijke nieuwe maatregel.

 

We brengen u op de hoogte zodra we meer informatie hebben, via onze website, maar ook via onze infosessesies: Regeringsmaatregelen 2017: Dit is belangrijk voor u als werkgever en uw werknemers