Arbeidsdeal: naar een werkweek van 4 dagen?

Van 

In de nacht van 14 op 15 februari heeft de federale regering een akkoord over de “arbeidsdeal” bereikt. Deze deal bevat maatregelen om de werkgelegenheidsgraad in de actieve bevolking te verhogen en om de combinatie van werk en privéleven te verbeteren. Deze maatregelen worden mogelijks nog aangepast na het advies van de Nationale Arbeidsraad. Drie punten van dit akkoord bettreffen ook de arbeidsduur en het nachtwerk.


1. Werkweek van 4 dagen en wisselend weekregime

De werkgevers zullen hun voltijdse werknemers meer flexibiliteit kunnen bieden, met een werkweek van 4 dagen in plaats van 5 dagen, of via een wisselend weekregime.

  • Werkweek van 4 dagen: de voltijdse werknemers zullen hun 38 uren over 4 dagen mogen presteren (in plaats van 5 dagen) door 9,5 u. per dag te werken.
  • Wisselend weekregime: de voltijdse werknemers zullen de ene week meer uren mogen presteren, en de andere week meer vrije tijd hebben. Dat kan onder meer nuttig zijn voor gescheiden koppels met kinderen die in een systeem van co-ouderschap zitten.

De werkgever moet eerst het arbeidsreglement aanpassen om een of beide regimes mogelijk te maken in de onderneming.  De werknemer zal vervolgens de werkgever schriftelijk moeten vragen om van een van deze stelsels gebruik te mogen maken. Indien de werkgever akkoord gaat met het verzoek van de werknemer, wordt een bijlage aan de overeenkomst opgemaakt. Een werkgever die weigert in te gaan op het verzoek van de werknemer moet binnen de maand de werknemer een schriftelijke motivering bezorgen. De onmogelijkheid in termen van werkorganisatie kan een reden van weigering zijn.

De werkweek van 4 dagen of het wisselend weekregime zal worden toegekend voor een periode van zes maanden, en kan worden verlengd.

De werknemer die een verzoek indiende mag niet nadelig worden behandeld en de werkgever mag niet overgaan tot ontslag, tenzij om redenen die vreemd zijn aan dit verzoek.

2. Verlenging van de bekendmakingstermijn van variabele deeltijdse werkroosters

De deeltijdse werknemers met variabele uurroosters zullen hierop beter kunnen anticiperen, aangezien de werkgever voortaan een langere bekendmakingstermijn moet naleven.

De huidige bekendmakingstermijnen van respectievelijk 5 en 1 werkdag(en) worden vervangen door 7 en 3 werkdagen. De bestaande uitzonderingen van 1 of 2 werkdagen blijven behouden, tenzij de sociale partners deze uitzonderingen niet langer wensen.

3. Bevordering van het nachtwerk voor de e-commerce

Een punt van de hervorming beoogt de aanmoediging van de ontwikkeling van de e-commerce in België door de invoering van het avondwerk (tussen 20.00 en middernacht) gemakkelijk te maken in de ondernemingen die in de e-commerce actief zijn.

Ondernemingen zullen kunnen experimenteren met avondwerk tussen 20 en 24 uur met vrijwillige werknemer, in de hoop om de terughoudendheid van werknemers en vakbonden weg te werken. Dat kan eenmalig met een maximum van 18 maanden. De uurroosters zullen automatisch worden opgenomen in het arbeidsreglement, zonder de gewone wijzigingsprocedure.

Het avondwerk tussen 20.00 en middernacht zal voor de sector van de e-commerce gemakkelijker zijn: naast de gebruikelijke procedure van wijziging van het arbeidsreglement zal het avondwerk kunnen ook worden ingevoerd door een ‘normale’ cao te sluiten met één enkele vakbond vertegenwoordigd in de onderneming, zelfs indien deze vakbond in de minderheid is. Deze versoepeling van de verplichting om de cao met alle in de onderneming vertegenwoordigde vakbonden te sluiten bestond al tussen 2017 en 2019 en wordt voor onbepaalde tijd opnieuw ingevoerd.

Wij volgen deze zaak op de voet en zullen u op de hoogte houden.