Afwezig voor een borstvergroting of een andere esthetische ingreep: bent u loon verschuldigd?

Van 
90811

Wanneer een werknemer een esthetische ingreep ondergaat, van welke aard ook, bent u in principe gewaarborgd loon verschuldigd voor de dagen gedekt door een medisch attest. Valt de geplande ingreep tijdens een drukke periode, bent u afhankelijk van de wil van de werknemer om de ingreep uit te stellen tot een ander tijdstip.

Het begrip “ziekte”

Er is geen wettelijke definitie van het begrip “ziekte”. Het begrip ziekte wordt door de rechtspraak en de rechtsleer heel ruim geïnterpreteerd. Zo kan een ziekte ook het gevolg zijn van een ingreep om een andere reden dan het behoud of het herstel van de gezondheid van de werknemer. Hiermee bedoelt men plastische of esthetische chirurgie.

Men gaat er ook van uit dat een ziekte niet noodzakelijk een situatie van overmacht moet uitmaken. Hierdoor kan ziekte ook het gevolg zijn van een vrijwillige beslissing van de werknemer om zich bijvoorbeeld te laten opereren.

Verplichting om gewaarborgd loon te betalen in geval van een esthetische ingreep

Gelet op de ruime interpretatie van het begrip “ziekte” moet u als werkgever in principe gewaarborgd loon betalen voor de periode gedekt door het doktersattest dat de werknemer u heeft bezorgd n.a.v. de esthetische ingreep.

Er zijn slechts twee situaties n.a.v. dewelke u geen gewaarborgd loon verschuldigd bent, namelijk:

  • wanneer uw werknemer het slachtoffer is geworden van een sportongeval naar aanleiding van een sportcompetitie of -demonstratie, waarvoor de inrichter toegangsgeld ontvangt en waarvoor de deelnemers in om het even welke vorm een loon (dus geen onkostenvergoeding) ontvangen;

  • in geval de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een zware fout van de werknemer.

Het ondergaan van een esthetische ingreep wordt in dat kader niet als een zware fout bestempeld door de rechtspraak.

U heeft als werkgever wel nog steeds het recht om een controlearts in te schakelen die de voorziene afwezigheidsperiode controleert. Wanneer de controlearts niet akkoord gaat met de bevindingen van de behandelend geneesheer van de werknemer en bijgevolg oordeelt dat de werknemer arbeidsgeschikt is, bent u aan de werknemer geen gewaarborgd loon (meer) verschuldigd.

Let wel, de werknemer zou zich in dergelijk geval nog kunnen beroepen op de scheidsrechterlijke procedure. Enkel in het geval dat de arts-scheidsrechter dan akkoord gaat met het standpunt van de controlearts, zal u de betaling van het gewaarborgd loon kunnen weigeren.

Kan u de ingreep uitstellen?

Stel dat de geplande ingreep in een zeer drukke periode valt, mag u dan aan de werknemer vragen om deze uit te stellen?

In dergelijk geval bent u volledig afhankelijk van de bereidheid van de werknemer. U zou in dat kader kunnen vragen of hij dergelijke ingreep niet tijdens een minder drukke periode of zelfs tijdens zijn vakantie kan plannen maar een verplichting is dit niet.

Weigert de werknemer om tot een vergelijk te komen en ondergaat hij zijn geplande ingreep zoals voorzien tijdens de drukke periode, is het aan te raden dat u dit per aangetekend schrijven bevestigd en hem bijgevolg wijst op zijn vrijwillige afwezigheid waarbij geen rekening wordt gehouden met de noodwendigheden van uw onderneming. Dit kan later als bewijsstuk dienen moest het tot een eventueel ontslag komen. Maar het gewaarborgd loon inhouden mag u in dat geval dus niet.