Afgesloten wegen in de Alpen: wat als uw werknemer niet op tijd kon terugkeren om het werk te hervatten?

Van 
88238

Velen hebben ervoor gekozen om hun eindejaarsvakantie in de bergen door te brengen. Wat moet u doen als uw werknemer wegens de weersomstandigheden van de laatste dagen niet uit vakantie is kunnen terugkeren?

In principe moet de werknemer al het mogelijke doen om het werk op de overeengekomen datum te hervatten. De werknemer kan enkel overmacht inroepen ter rechtvaardiging van zijn afwezigheid op het werk als hij het opduiken van totaal onvoorziene en onoverkomelijke omstandigheden  kan aantonen.

Aangekondigd slecht weer

Zodra problemen in verband met de weersomstandigheden worden aangekondigd, moet de werknemer alle nodige maatregelen nemen om op zijn werk toe te komen, in voorkomend geval, door vóór de aangekondigde blokkering van de wegen uit vakantie terug te keren.

De werknemer kan geen problematische weersomstandigheden inroepen ter rechtvaardiging van zijn afwezigheid als deze werden aangekondigd of zich al enkele dagen voordoen. Om zijn afwezigheid te rechtvaardigen kan hij aan zijn werkgever vragen om zijn vakantie te verlengen of verlof zonder wedde onderhandelen.

Onvoorzien slecht weer

Als de werknemer kan aantonen dat hij het werk niet heeft kunnen hervatten wegens onvoorziene weersomstandigheden die zijn terugkeer verhinderden, is zijn afwezigheid gerechtvaardigd wegens overmacht.  De werkgever moet hem geen loon betalen voor deze afwezigheid. De werknemer heeft namelijk enkel recht op gewaarborgd loon als hij niet op het werk kan toekomen wegens een onvoorziene en onoverkomelijke gebeurtenis op de weg naar het werk (en niet op de weg van terugkeer uit vakantie).

Opdat de werknemer toch een vergoeding voor deze afwezigheidsdagen bekomt, kan de werkgever de tussenkomst van de RVA vragen omwille van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Op het ogenblik dat dit artikel wordt opgesteld, heeft de RVA nog geen standpunt ingenomen om de actuele weersomstandigheden in de Alpen als overmacht te kwalificeren. Als de werknemer bij gebrek aan gunstig antwoord van de RVA toch loon wenst te ontvangen voor zijn afwezigheidsdagen, kan hij aan zijn werkgever vragen om deze dagen om te zetten in vakantiedagen of andere betaalde afwezigheidsdagen (inhaalrustdagen, ...).