Aangekondigde staking NMBS van 28 juni tot 30 juni: recht op loon?

Van 
86335

Door een aangekondigde staking van de spoorbonden CGSP en ACOD van donderdag 28 juni 22 uur tot en met zaterdag 30 juni 22 uur verwacht de NMBS een verstoring van het treinverkeer. Dit kan voor de werkgever veel problemen veroorzaken, zoals te laat komen en zelfs afwezigheid van sommige werknemers. In principe is de werkgever in deze gevallen geen loon verschuldigd.

Algemeen principe

Een werknemer die niet komt werken of te laat toekomt op het werk heeft recht op gewaarborgd loon als de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • hij moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat hij zich naar het werk begeeft;
  • hij moet zich normaal naar het werk begeven;
  • de oorzaak voor zijn te laat komen of afwezigheid moet hem overkomen op weg naar het werk;
  • de oorzaak voor zijn te laat komen of afwezigheid moet onafhankelijk zijn van zijn wil;
  • de onmogelijkheid om zich normaal naar het werk te begeven moet reëel zijn.

In geval van een staking van het openbaar vervoer kan een werknemer die niet of te laat op zijn werk aankomt, betaling van zijn loon bekomen. Hij moet dan aantonen dat hij alle redelijke inspanningen heeft gedaan om zijn werk tijdig te bereiken, maar dat hij er ondanks alles niet (tijdig) in geslaagd is.

Aangekondigde staking

De staking bij de NMBS van 28 tot en met 30 juni is een staking die sinds enkele dagen in de media wordt aangekondigd.

Als een werknemer te laat of zelfs helemaal niet op het werk toekomt wegens een aangekondigde staking van het openbaar vervoer, gaat het niet om een onvoorziene gebeurtenis. De werknemer moet dan de nodige maatregelen nemen om tijdig op het werk toe te komen.

We denken hier bijvoorbeeld aan het gebruik van andere soorten openbaar vervoer, het gebruik van het eigen voertuig, carpooling met collega's enz...

Als een staking vooraf is aangekondigd, moet de werkgever bijgevolg geen gewaarborgd loon betalen.

We merken hierbij op dat andere oplossingen kunnen worden overwogen. De werknemer kan een dag verlof nemen of occasioneel telewerken. Voor deze twee alternatieven is wel de toestemming van de werkgever vereist.