Tijdskrediet: neutralisatie van corona-ouderschapsverlof en corona-tijdskrediet

Van 

Corona-ouderschapsverlof, corona-tijdskrediet en de corona-landingsbaan worden geneutraliseerd in het kader van ’gewoon’ tijdskrediet.


102029

Corona-ouderschapsverlof, corona-tijdskrediet en de corona-landingsbaan worden geneutraliseerd in het kader van ’gewoon’ tijdskrediet.

Om recht te hebben op tijdskrediet moet de werknemer een tewerkstelling van 12 (tijdskrediet met motief) of 24 maanden (tijdskrediet eindeloopbaan) hebben (voltijds of deeltijds).

1. Geldende regels

In principe moet de werknemer effectieve arbeidsprestaties kunnen aantonen. Sommige afwezigheidsperiodes worden evenwel gelijkgesteld met werkelijke prestaties. Deze dagen worden als gewerkte dagen verrekend (bvb. jaarlijkse vakantie).

Andere afwezigheidsperiodes worden geneutraliseerd, hoewel ze niet met werkelijke prestaties gelijkgesteld zijn: ze worden als niet bestaand beschouwd zodat ze de periode verlengen waarin de werknemer de tewerkstellingsvoorwaarde moet vervullen.

2. Impact van corona-verloven

Naar aanleiding van de COVID-19-pandemie heeft de voormalige regering beslist specifieke verloven in te voeren: corona-ouderschapsverlof, corona-tijdskrediet en coronalandingsbanen.

Deze specifieke corona-verloven zorgden evenwel voor moeilijkheden bij de overgang van één van die schorsingen of verminderingen van arbeidstijd naar een stelsel van gewoon tijdskrediet.

Bij de overgang van een dergelijk specifiek corona-verlof naar gewoon tijdskrediet was de voorwaarde van 12 of 24 maanden tewerkstelling waaraan voldaan moet zijn op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever, in bepaalde gevallen niet meer vervuld en was het voor de werknemer dan ook niet meer mogelijk om onmiddellijk gebruik te maken van de tijdskredietregeling in geval van een nieuwe aanvraag.

3. Neutralisatie van de corona-verloven

De Nationale Arbeidsraad heeft de cao nr. 103/5 afgesloten die de volgende periodes neutraliseert:

  • de periodes van schorsing of vermindering van arbeidsprestaties ten gevolge van de opname van het corona-ouderschapsverlof (1 mei 2020 – 30 september 2020);
  • de periodes van schorsing of vermindering van arbeidsprestaties ten gevolge van de opname van een corona-tijdskrediet en corona-landingsbanen.

Die neutralisatie van de voornoemde maatregelen leidt ertoe dat de periode waarin de werknemer een corona-verlof geniet, terzijde wordt geschoven en dat enkel de situatie van vóór de opname van dat verlof in aanmerking wordt genomen om te bepalen of de voorwaarde van 12 of 24 maanden tewerkstelling voorafgaand aan de schriftelijke kennisgeving, vervuld is.

4. Voorbeeld

Een werknemer werkt voltijds van 1 mei 2019 tot 30 april 2020. Op 1 mei 2020 neemt hij halftijds corona-ouderschapsverlof en dit tot 30 september 2020. Op 1 juli 2020 laat hij zijn werkgever schriftelijk weten dat hij halftijds tijdskrediet met motief ‘Zorg voor een kind jonger dan 8 jaar’ wenst te nemen vanaf 1 oktober 2020.

Zonder de neutralisatie had hij dit tijdskrediet met motief niet kunnen nemen omdat de tewerkstellingsvoorwaarde dat hij minstens ¾ moet hebben gewerkt tijdens de 12 maanden vóór zijn schriftelijke aanvraag van halftijds tijdskrediet, niet was vervuld (10 maanden voltijdse tewerkstelling tussen 1 juli 2019 en 30 april 2020 en 2 maanden halftijdse tewerkstelling in mei en juni 2020).

Met de neutralisatie worden de maanden mei en juni 2020 niet meegerekend en is de tewerkstellingsvoorwaarde vervuld (12 maanden voltijdse tewerkstelling tussen 1 mei 2019 en 30 april 2020).

Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst 103/5 van 7 oktober 2020 tot aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen, www.cnt-nar.be.