Thuiswerk: fiscus aanvaardt de bureauvergoeding van 129,48 euro

Op 14 juli publiceerde de FOD Financiën een circulaire over de bureauvergoeding van 129,48 euro per maand. De circulaire bespreekt de mogelijkheid van een werkgever om, onder bepaalde voorwaarden, deze bureauvergoeding toe te kennen aan zijn werknemers die regelmatig en structureel thuiswerken.


101272

Op 14 juli publiceerde de FOD Financiën een circulaire over de bureauvergoeding van 129,48 euro per maand. De circulaire bespreekt de mogelijkheid van een werkgever om, onder bepaalde voorwaarden, deze bureauvergoeding toe te kennen aan zijn werknemers die regelmatig en structureel thuiswerken.

De zogenaamde bureauvergoeding van 129,48 EUR per maand tot dekking van de kosten voor verwarming, elektriciteit, klein bureaugereedschap,… kan, onder bepaalde voorwaarde, vrij van socialezekerheidsbijdragen worden toegekend aan werknemers die structureel en op regelmatige basis een gedeelte van hun arbeidstijd thuis presteren en die bijgevolg in hun woning een ruimte moeten inrichten waar zij dat werk kunnen doen.
De bureauvergoeding kan ook toegekend worden aan alle werknemers die ingevolge de covid-19 maatregelen van thuis uit werken, dus ook aan werknemers die vóór deze maatregelen niet van thuis uit werkten, en dus ook zonder dat de werkgever en werknemer een formele telewerkovereenkomst hebben afgesloten.
Tot 14 juli 2020 aanvaarde de fiscus deze bureauvergoeding niet zonder. Aan werkgevers werd aanbevolen om een zogenaamde ‘fiscale ruling’ aan te vragen bij de Dienst Voorafgaande Beslissing van de FOD Financiën. Specifiek voor thuiswerk ingevolge de coronacrisis werkte de Dienst Voorafgaande Beslissingen hiervoor een specifiek aanvraagformulier uit.

Vanaf 14 juli 2020 is een fiscale ruling niet meer vereist om voldoende fiscale rechtszekerheid te genieten, voor zover de toekenning gebeurt in overeenstemming met de voorwaarden gestipuleerd in de recente circulaire 2020/C/100 van de FOD Financiën, onder meer:

  • maximaal 126,94 euro per maand. Ingevolge indexering verhoogt dit bedrag vanaf 01.04.2020 tot 129,48 euro per maand.
  • effectief regelmatig en structureel aan thuiswerk, nl. minstens 5 werkdagen per maand;
  • er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende functiecategorieën;
  • de werkgever heeft steeds nominatieve lijsten ter beschikking met de werknemers die voor een bepaald aanslagjaar toepassing krijgen van de vergoeding;
  • de vergoeding mag ook worden uitbetaald tijdens het normale vakantieverlof, maar moet evenredig worden verminderd in geval van lange afwezigheid wegens andere redenen dan het jaarlijks vakantieverlof.

Indien een werkgever een kostenvergoeding wilt toekennen die niet voldoet aan deze voorwaarden, blijft een fiscale ruling aanvragen dus nog steeds de aanbeveling.

De circulaire treedt overigens retroactief in werking, vanaf 1 maart 2020. Bureauvergoedingen die reeds sinds die datum werden toegekend zijn dus gedekt door de circulaire, voor zover de vergoeding uiteraard voldoet aan de in die circulaire gestipuleerde voorwaarden.

 

Bron: circulaire 2020/C/100 over kosten eigen aan de werkgever voor thuiswerk (14.07.2020).