Nationale flitscontrole in de garages en carwashes op 15 juni 2018

Van 
90890

De diensten van de sociale inspectie zullen op vrijdag 15 juni 2018 een nationale flitscontrole uitvoeren bij de bedrijven die garages, carrosserieën of carwashes uitbaten.

De controles die in het verleden in de garages, carrosserieën en carwashes werden uitgevoerd, hebben de omvang van het zwartwerk in de sector en de talrijke inbreuken op de sociale reglementering aan het licht gebracht. Daarom zullen de diensten van de sociale inspectie op vrijdag 15 juni 2018 een nationale flitscontrole uitvoeren in de garages, carrosserieën en carwashes.                                                                        
Deze actie gaat uit van de Staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude Philippe De Backer en past in het kader van de opvoering van de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping in de sector. Naast de bestaande onaangekondigde controles heeft deze flitscontrole tot doel de sector te dwingen de sociale wetgeving na te leven.
Bij een al dan niet aangekondigde controle van de sociale inspectie moet de onderneming diverse sociale documenten kunnen voorleggen zoals het bewijs van inschrijving bij de RSZ, Dimona-aangiften, het arbeidsreglement met vermelding van alle werkroosters, maar ook de gegevens betreffende de prestaties en het loon van de werknemers, hun arbeidsovereenkomsten, het afwijkingsregister, de controlekaarten, de werkkaarten, de verblijfsvergunningen en andere formulieren.

Zie daaromtrent ons artikel betreffende de aangekondigde controles evenals de specifieke  checklist voor de sector van garages/carrosserieën en carwashes die beschikbaar zijn op de site van de SIOD.

Zodra deze actie voorbij is, zullen onaangekondigde controles nog steeds mogelijk zijn.