Coronavirus: meldingsplicht bij tijdelijke werkloosheid overmacht ingevolge coronavirus

article image Van 

Wanneer een werkgever werknemers op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de COVID-19-epidemie zet, moet hij hen voorafgaandelijk ervan op de hoogte brengen.

101106

Wanneer u vanaf 13 juli 2020 een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de COVID-19-epidemie invoert of het aantal tijdelijke werkloosheidsdagen van uw werknemers verhoogt, bent u verplicht om uw werknemers hierover voorafgaandelijk te informeren.

Voor wie?

Voor elke werkgever die voor minstens één werknemer vanaf 13 juli 2020 tijdelijke werkloosheid wegens overmacht omwille van de COVID-19-epidemie invoert, dan wel in een toename van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid voorziet.

In welke gevallen?

De werkgever moet de werknemer op voorhand informeren telkens:

  • hij voor de eerste keer tijdelijk werkloos wordt;
  • hij opnieuw tijdelijk werkloos wordt;
  • zijn aantal werkloosheidsdagen verhoogd worden;
  • hij overgaat van een regeling van gedeeltelijke naar volledige tijdelijke werkloosheid.

Wanneer moet de melding gebeuren?

De kennisgeving moet uiterlijk gebeuren op de dag voorafgaand aan de begindatum van de tijdelijke werkloosheid en in elk geval voordat de werknemer zich naar het werk begeeft.

Welke gegevens moet u melden?

De verplichte kennisgeving vermeldt:

  • de periode van de tijdelijke werkloosheid (begin- en einddatum). Als einddatum mag verwezen worden naar de einddatum van de specifieke regeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge de COVID-19-epidemie.
  • de dagen of het aantal dagen dat de werknemer tijdelijk werkloos wordt gesteld;
  • in voorkomend geval, de dagen of het aantal dagen dat de werknemer geacht wordt te werken.
  • de nodige info over de formaliteiten die de werknemer moet vervullen om een uitkering te krijgen vanwege de RVA.

U zal eerstdaags een model kunnen downloaden van onze site.

Ook bij elke wijziging van bovenstaande info moet u de werknemer vooraf verwittigen van de nieuwe gegevens en een nieuwe melding doen.

Hoe moet deze melding gebeuren?

In principe gebeurt de kennisgeving individueel ten aanzien van elke betrokken werknemer maar indien de tijdelijke werkloosheid betrekking heeft op meerdere werknemers tegelijkertijd, kan zij ook collectief gebeuren op voorwaarde dat het voor elke individuele werknemer duidelijk is aan welke arbeidsregeling hij is onderworpen.

De wijze waarop de kennisgeving gebeurt, kan u vrij bepalen. Dit kan bijvoorbeeld via mail, SMS, Whatsapp, telefonisch, een portaal waar de werknemers de info kunnen lezen, per brief, via communicatie op de werkvloer, uithanging op een zichtbare plaats in de lokalen (ad valvas), …

We raden u echter aan om een  bewijs van de mededeling bij te houden. Dit om eventuele discussies achteraf met uw werknemer te vermijden.

Heeft u ook verplichtingen t.a.v. de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging?

Naast de voorafgaandelijke mededeling aan de betrokken werknemers moet u ook, indien zij in uw onderneming aanwezig zijn, de ondernemingsraad of bij gebrek, de vakbondsafvaardiging hierover informeren.

Wat zijn de sancties wanneer u geen melding verricht?

Indien u de betrokken werknemers niet voorafgaandelijk informeert over de regeling van tijdelijke werkloosheid, zal u het gewone loon verschuldigd zijn voor de voorziene tijdelijke werkloosheidsdagen en dit tot wanneer u wel aan de meldingsplicht voldoet.

Datum van inwerkingtreding?

De meldingsplicht treedt in werking op 13 juli 2020.

 

Bron: Bijzondere-machtenbesluit nr. 37 tot uitvoering van artikelen 2 en 5 van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus Covid-19 (II) tot ondersteuning van de werknemers (BS 3 juli 2020)